26 nov. 2013

Top Ten Tuesday v 48

Eftersom det är thanksgiving i USA denna vecka så handlar veckans top tio från The Broke and the Bookish om tacksamhet:

With Thanksgiving coming up this Thursday in the USA, we thought it would be fun to see what we're all thankful for! This can be bookish or not. It's completely up to you!

Jag har valt att lägga fokus på bokrelaterad tacksamhet.

1. Jag är tacksam för att jag äntligen kom igång med att börja bokblogga i år. Innan hade jag inte ens läst speciellt många bloggar och det har gett så otroligt mycket mer än vad jag kunnat föreställa mig.

2. Jag är tacksam för tjejerna i bokcirkeln som vi format i år. De flesta av oss kände inte varandra sedan tidigare men vi har så otroligt trevligt när vi träffas och diskuterar böcker (och det mesta annat under himmel och jord). 

3. Jag är tacksam för att jag växt upp med en pappa som älskat böcker och som från tidig ålder fick in mig på samma intresse.

4. Jag är tacksam för att det finns bibliotek. Använde de mycket när jag växte upp men inte lika mycket nu mera även om jag borde, inte minst av utrymmesskäl :)

5. Jag är tacksam för hösten, det finns få saker som är så trevligt som att kura ihop sig under en filt med en kopp te och läsa en bok när regnet smattrar mot rutan och mörkret ligger tjockt utanför.

6. Jag är tacksam för att många av mina favoritförfattare fortfarande producerar nya böcker.

7. Jag är tacksam för att jag på allvar upptäckt hur bra ljudböcker faktiskt är. Jag som alltid mått illa av att läsa på buss och liknande har allt som oftast en bok i öronen nu när jag är ute för att ta mig mellan A och B.

8. Jag är tacksam för att jag faktiskt har så pass mycket tid som jag har för att läsa, oftast handlar det om prioriteringar.

9. Jag är tacksam för loppisar/antikvariat och liknande där man kan köpa lästa böcker till en mycket liten penning vilket gör att det är lättare att satsa på okända kort som kan visa sig vara lyckokast. 

10. Jag är tacksam för att det finns så många fantastiska böcker där ute som bara väntar på att bli upptäckta. 

22 nov. 2013

Fredagsenkät

Har sett denna på lite olika bloggar senaste veckorna så tänkte hoppa på.

1. Vilken bok läste du senast?
Percy Jackson and the Battle of the Labyrinth av Rick Riordan. Fjärde boken om Percy och hans vänner som bekämpar antika monster i nutid. 

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Har precis börjat på den sista delen om Percy The Titan's Curse. Efter det blir det nog nyversionen av Sense & Sensibility av Joanna Trollope.

3. Har du något boklängt för tillfället? Dvs är det någon speciell bok du ser fram emot som inte kommit ut än?
Hmm längtar efter nästa del i A Song of Ice and Fire, men det vet man ju aldrig hur länge det blir att sukta efter den.

4. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Ingen aning faktiskt, brukar inte fästa mig vid sånt. En bra bok är en bra bok liksom...

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Sedan jag började bokblogga hittar jag en mängd böcker jag nog inte skulle upptäcka annars. Sedan är det vänner, familj (läs pappa) och min bokcirkel. En annan källa till nya fynd är när jag hittar trevliga 4 för 3 erbjudanden och liknande, då slinker det allt som oftast med något okänt.

19 nov. 2013

Top Ten Tuesday v 47

Denna vecka handlar om att rekommendera böcker, antingen inom en viss genre eller till en viss person.

We decided to tackle this topic by making each recommendation to a different person but you could do it that way or by making the 10 recommendations for one person. However you choose to interpret it!

Svårt att komma på en lista men landade på att sätta ihop en lista på böcker jag kommer att rekommendera min guddotter/kusin när hon växer upp, böcker som jag själv tyckt om att läsa. Än så länge gillar hon och läsa och då hennes föräldrar inte är stora läsare så får jag offra mig som boktipsare :) Hon fyller 9år nu på lördag så vissa kommer det dröja några år med innan hon är mogen nog att läsa de.

1. Harry Potter och de vises sten av JK Rowling. Har faktiskt köpt denna till henne i födelsedagspresent nu. Är nog lite för exhalterad inför tanken på att ge den till henne. Tänk om hon (ve och fasa) inte gillar den!

2. Kitty-böckerna av Carolyn Keene. Älskade de när jag växte upp, vet att jag slukade en hel pappkasse full ett sommarlov.

3. Twilight  (Om jag kunde drömma) av Stephanie Meyer. Även om jag var vuxen när jag läste dessa så kommer jag definitivt rekommendera dessa om några år. 

4. Född till hjälte (Percy Jackson and the lightning thief) av Rick Riordan. Håller på att läsa dessa nu och älskar de.

5. Sagan om ringen av J R R Tolkien. Tror jag var 12 när jag läste den  första gången. En tre av få böcker jag faktiskt läst om flera gånger. 

6. Den svarta hingsten av Walter Farley. Läste den och efterföljarna samtidigt som jag drömde mig bort till en värld där hästar inte ger mig allergiska besvär.

7. Fem-böckerna av Enid Blyton. Hos farmor och farfar fanns en stor resväska med bland annat dessa som lästes flitigt på loven när jag var där på besök. Arv från pappa och min faster. Den står nu i mitt förråd och kommer nog på något sätt presenteras för S (och hennes lillebror) i framtiden.

8. Shakespeare. Nu hittar jag den inte på nätet och boken finns hos mina föräldrar iaf, det finns en fantastisk samling av lite förenklade och "romaniserade" varianter av Shakespeares populäraste pjäser som jag älskade att läsa. Kan den ha hetat något i stil med Shakespeares sagor och berättelser?

9. Robin Hood av Howard Pyle. Vet att denna finns i olika varianter för olika åldrar. Vad finns inte att gilla med Robin Hood?

10. Jack London, hade en period då jag letade upp och slukade det mesta av honom. Skriet från vildmarken är kanske den mest kända och nog den jag läste först. Tror att även denna finns i lite förenklad version.

Percy Jackson and the Sea of Monsters av Rick Riordan

I denna bok är Percy Jackson ute och reser igen, denna gång för att rädda Grover som hamnat i knipa när han är ute och letar efter Pan. Han har blivit tillfångatagen av en cyklop på en ö i "the sea of monsters" som ligger i våra tiders Bermudatriangel. Det här är förresten samma ö som Jason en gång i tiden besökte i jakten på den gyllene fleecen. Vi får också stifta bekantskap med Percys halvbror Tyson, också en cyklop.

Det är lika mytologiskt och spännande som i första boken men ändå känns det som om det är något som inte är riktigt lika bra. Kanske är det bara det faktum att det egentligen inte tillkommer så mycket mer, det är en omstöpning i samma form med liten variation. Det är fortfarande bra och jag har då jag ligger efter med recensionerna redan läst fler böcker i serien, men inte riktigt lika bra som den första. 

Är också sugen på att se filmen även om jag hört att den inte ska vara speciellt bra, kan ju inte motstå när Nathan Fillion spelar Hermes :)

Betyg 3/5

Det här är del två i serien Percy Jackson and the Olympians

Böcker jag läst tidigare av samma författare: Percy Jackson and the lightning thief

18 nov. 2013

Tematrio - Elisabeth

Efter att ha missat tematrion ett antal veckor nu så är jag tillbaka på banan igen. Denna vecka är temat Elisabeth eftersom det är morgondagens namnsdagsbarn. Så först ett grattis till Lyran från en Elisabet till en annan Elisabeth. Veckans tema är alltså som följer: 

Berätta således om tre böcker skrivna av eller innehållande en Elisabeth (smeknamn och annan stavning godkännes så klart! Om ni är trötta på namnet Elisabeth kan ni gärna använda ert eget namn i stället!

1. Elizabeth George - författaren till böckerna om Inspector Lynley och Barbara Havers. Ser fram emot att låna den senaste, Just One Evil Act, av pappa så snart han läst ut den (han måste ju få läsa den först när han fick den i farsdagspresent av mig). 

2. I Austenland (och uppföljaren Midnight in Austenland)  av Shannon Hale finns föga förvånande en Elizabeth, Miss Charming. Läste dessa böcker inspirerade av Jane Austens Pride and Prejudice i somras och jag kan verkligen rekommendera. 

3. I The White Queen  av Philippa Gregory står Elizabeth Woodville i centrum av rosornas krig mellan Lancaster och York och även senare i konflikten mellan de segrande York-bröderna då hon gifter sig med Edward IV och blir drottning av England. Verkliga historiska faktavarvas med dramatiseringar och magi. Gillade boken men ännu mer den fantastiska tv-serien med samma namn.

8 nov. 2013

The Jane Eyre Affair av Jasper Fforde

Thursday Next lever i ett fiktivt England på 1980-talet. Wales är en egen republik och England befinner sig i krig med Ryssland. Bland det största och mest värdefulla i den här världen är böcker.

Thursday jagar superskurken Acheron Hades genom olika tidsplan och in i litteraturens värld då det finns en uppfinning som gör att man med hjälp av "bookworms" kan öppna portaler in i litterära verk så att man kan vara en del av historien. Är man sedan inne i originalmanuskriptet kan man även ändra historien om man inte är försiktig, och är man superskurk kanske man till och med vill ändra älskade böcker bara för att det är så delikat elakt...

Det blir så underbart nördigt med alla litterära referenser och ordlekar hit och dit. Den är välskriven i övrigt också så att den fungerar som deckare med en twist också tycker jag. Rekommenderar verkligen en läsning men för en gångs skull med två förbehåll - för att riktigt kunna njuta måste man vara en boknörd och förstå referenserna och jag har väldigt svårt att tro att det går att översätta alla små detaljer som gör den här boken unik så läs i original.

Serie: Det här är del ett i serien om Thursday Next

Betyg 4/5

Böcker jag läst tidigare av samma författare: Det här är den första boken jag läst av Jasper Fforde.

Bokbloggsjerka 8-11 november

Dags för bokbloggsjerka igen. Denna vecka undrar Annika:

Vad önskar du dig mest av allt just nu som är relaterat till böckernas värld?

Man kan ju aldrig ha för mycket lästid, tiden fram till jul nu brukar det bli mindre och mindre när man har annat att göra för att sedan ge mycket lästid när julen väl är här. 

Men det var inte det jag skulle svara idag utan det jag behöver som är bokrelaterat är en bokhylla. Ja eller egentligen flera, jag har en tredelad sak som fungerar som rumsavdelare som skulle behövas bytas ut mot en snyggare, mindre temporär lösning och som helst ökar utrymmet i densamma. Sedan skulle jag behöva en till, finns faktiskt plats uträknad för den så det är mest inhandlandet, hemtransporterandet och monterandet som är "problemet" där. 

7 nov. 2013

Nytt i bokhyllan

Skulle beställa lite presenter och så råkade det slinka med ett par fyra till mig själv också, oupsi. 

Sense & Sensibility av Joanna Trollope, jättenyfiken på denna. Håller på att lyssna om originalet innan jag sätter igång med denna så jag kan jämföra.


A Place Beyond Curage av Elizabeth Chadwick, en historisk engelsk roman som fanns i reasektionen, kunde inte stå emot. 


Percy Jackson and the battle of the labyrinth och 
Percy Jackson and the last olympian av Rick Riordan, har fastnat i denna serie så var tvungen att få hem de sista två för läsning inom kort. 


5 nov. 2013

Top Ten Tuesday v 45


Denna veckas Top Ten Tuesday handlar om uppföljare vi ser fram emot:


This week we are talking about sequels we can't wait to get our hands on!

Utan inbördes ordning.

1. Curtsies & Conspiracies av Gail Carriger, andra delen in hennes nya serie Finishing School

2. The Winds of Winter av George R R Martin. Kommande delen i A Song of Ice and Fire serien. (Såg förresten att den avslutande delen, alltså efter denna har beräknat publiceringsdatum på Goodreads 2019!) 

3. Cross and Burn av Val McDermid. Senaste i Tony Hill och Carol Jordan serien.

4. Saints of the Shadow Bible av Ian Rankin. Senaste Rebus.

5. Just one Evil Act av Elizabeth George. Den senaste om Lynley och Havers. 

6. Lost in a Good Book av Jasper Fforde. Del två om Thursday Next. Gillade verkligen etta, recension på gång!

7. Vanmakt av Thomas Erikson, del tre om Alex King. 

8. The Mirror and the Light av Hilary Mantel. Avslutande delen om Thomas Cromwell. 

9. Children of the Revolution av Peter Robinson. Senaste delen om DCI Banks. 

10. The Guts av Roddy Doyle. Den nyskrivna fortsättningen på The Commitments (ett att få undantag där bok är bättre än film, men så handlar det ju mycket om musik också.)

Tematrio - Ungdomsböcker

Det är jättelänge sedan jag gjorde en tematrio från Lyran. Denna vecka är det ungdomsböcker på tapeten och då kan jag ju inte låta bli att vara med.
Alltså: Berätta om tre bra ungdomsböcker!

1. The Maze Runner av James Dashner (och dess uppföljare). Ett gäng pojkar är inspärrade i en labyrint som ändrar sig varje natt så att de inte kan ta sig ut. Det har sett lika dant ut i flera år men nu kommer plötsligt Thomas som ny medlem och med honom nya förutsättningar.

2. Etiquette & Espionage av Gail Carriger. Tycker verkligen om denna nya bokserie som utspelar sig i skolmiljö. 1800-tals England, övernaturliga varelser och steampunk.

3. Percy Jackson and the lightning thief (och resten av serien). Pojke som upptäcker att antikens gudar är verkliga, och en av dem är hans far. Traditionell mytologi blandas med äventyr i nuti

1 nov. 2013

Les Misérables bokcirkel kickoff

Första dagen i november och startdatum för vår läsning och cirkling av Victor Hugos klassiker Les Misérables. Ser verkligen fram emot att sätta tänderna i denna och få hela historien, inte "bara" musikalen.

Som första etapp tänkte vi läsa del 1 "Fantine". Diskussion under läsandet i Goodreadsgruppen för att den 28e utmynna i blogginlägg.

Det är inte för sent att haka på och läsa med oss så om du är sugen så lämna gärna en kommentar här nedan, hos C eller i Goodreadsgruppen.