18 juni 2013

Tematrio - Island

 Denna veckas tematrio hjälper till att fira Islands nationaldag den 17 juni. Lyran uppmanar oss att; Berätta därför om tre bra isländska romaner eller andra texter eller om tre du skulle ha lust att läsa. Eller blanda som ni vill! 

Har varit lite dåligt med isländsk litteratur på senare år ska erkännas men när jag var liten fick jag i mig desto mer. Min käre far läste nämligen en hel del isländskt för mig som godnattsagor men även annars också ibland. Lite udda val kanske kan tyckas med alla mord hit och dit men jag tror inte jag tagit någon större skada av det ;)

1. Isländska sagor - en bokserie pappa läste en del ur (om inte allt). Mest handlar det om vikingatåg och släktfejder. Saga här är alltså mer i mening "muntlig berättelse". Mest kommer jag nog ihåg att det fanns en som hette Egil Skallagrimssons saga. 

2. Njáls saga - är väl kanske en av de mest kända. Även här släktfejder med mord hit och dit, folk som blir innebrända och mycket tingsgående tycker jag mig komma ihåg.

3. Eddan eller "Snorres Edda" (det finns ju fler) -  skriven/sammanställd av Snorre Sturlasson. Ganska mycket mytologi i denna, men även släktfejder och mord (det ena temat utesluter ju inte det andra :))


6 kommentarer:

 1. Härliga gamla isländska berättelserna! Jag gillar också Snorres Folkkungasagor, där blandas verkligen högt och lågt. I vartannat stycke kommer en lakonisk beskrivning av ett mord typ "Av yxan spräcktes kungens huvud i två delar. Det blev hans död." och däremellan små söta anekdoter t.ex. om när de träffar en vallhund i Irland och blir så imponerade att kungen köper hunden jättedyrt.. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Borde läsa om de som vuxen någon gång.

   Radera
 2. Jag är så urdålig på sagorna. Skulle verkligen vilja ta mig an utmaningen att läsa dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt att ha som lite mellanläsning :)

   Radera
 3. Tackar för tips! Jag tycker Island är ett häftigt land så jag skulle gärna läsa mer litteratur därifrån!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle också vilja läsa mer, framförallt nyare som är helt okänt för mig.

   Radera