1 juni 2013

Vattenänglar av Mons Kallentoft

Det här är min första bekantskap med Mons Kallentoft och hans böcker om poliserna i Linköping.  Då jag är född och uppvuxen där kan jag inte låta bli att le åt beskrivningarna,  även när det egentligen är hemska saker som målas upp.

I denna sjätte bok (?) om Malin Fors kastas vi direkt in i en blodig mordscen i Hjulsbro,  ett stenkast från där jag växte upp. Ganska snart framkommer att det mördade parets adopterade dotter är försvunnen och utredningen drar iväg på flera olika spår med en gång där alltifrån mutor till illegala adoptioner kommer upp. Dessutom har Malin sina privata problem som pockar på uppmärksamhet.

Älskar deckare som genre och denna faller klart på sidan godkänd och jag vill lära känna karaktärerna mer.  Varför är Malin alkoholist till exempel? (Lite klyschigt med alkoholiserad kriminalare kan jag kanske tycka, men men.) Det är bra tempo i berättelsen och jag gillar hur lager efter lager skalas fram och visar på komplexiteten i fallet. Tycker även om de små inslag av humor som finns,  som när den nyanlända polisen blir stucken i baken av en kniv (fick mig osökt att tänka på ett avsnitt av 21 Jump Street där Peter De Louises karaktär blir skjuten i baken och får ha en sån där uppblåsbar ringkudde när han ska sitta). Jag undrar lite om jag själv vid läsning skulle betona Malins beundran av Elin (den nyanlända polisen i teamet) på samma sätt,  här får jag känslan av att hon blir småförälskad i henne.
Jag älskar Torsten Wahlunds inläsning av boken och han är inte någon liten del i anledningen att jag nästan klickat hem en samlingsbox med de fem första böckerna  i serien inlästa av honom också.  Det enda som stör lite för en Linköpingsfödd person är uttalet av vissa geografiska platser som Sturefors,  Brokind,  Sjögestad. Kanske kunde någon lokal person ha uttalscoachat innan inläsningen? 

Har Höstoffer i bokhyllan hemma som utspelar sig innan denna bok. Läser nog den innan jag helt bestämmer mig på viket sätt jag ska läsa resterande böcker. För läsa dem kommer jag definitivt att göra.

Betyg 4/5

Böcker jag läst tidigare av samma författare: det här är den första boken jag läst av Mons Kallentoft

4 kommentarer:

 1. Jag gillar Mons Kallentofts böcker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev positivt överraskad, vet inte riktigt hur jag har undgått att läsa dem så länge. Men bättre sent än aldrig :)

   Radera
 2. Jag har bara läst Sommardöden av Kallentoft, men jag vill läsa fler :)

  SvaraRadera
 3. Kallentoft står på min Att-läsa-lista. Läser mycket deckare och håller just på att bekanta mig med det svenska deckarundret.

  SvaraRadera