16 juli 2013

Tematrio - Frankrike

Dags för tematrio igen. Då det var Frankrikes nationaldag häromdagen så passar vi på att fira genom att lista tre franska favoriter.

När jag tänker på franska författare som jag läst så måste jag erkänna att det skramlar ganska tomt. Men tre kan jag i alla fall få ihop.

1. Igelkottens elegans av Muriel Barbery. Tyckte om denna lilla bok om portvakten Renée och den överintelligenta flickan Paloma.

2. Madame Bovary av Gustave Flaubert. Om Emma som aldrig riktigt blir nöjd med sitt liv och som inte inser hur hennes handlande påverkar andra människor.

3. Fantomen på Operan av Gaston Leroux. Boken som ligger till grund för den välkända musikalen.

13 kommentarer:

 1. Jag lyssnar på Madame Bovary just nu dom radioföljetong, riktigt bra! Igelkotten är en favorit också, har du sett filmen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej finns det en film *känner sig hopplöst efter*? Måste undersökas. Är den bra?

   Radera
 2. har inte läst någon av dessa. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Jag gillade inte alls Fantomen på Operan när jag läste den, tyvärr. Musikalen är en av mina absoluta favoriter, så det kanske är därför. De är ju rätt så olika varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska kanske erkännas att det nog är 15år sedan jag läste den. Kommer ihåg att jag gillade den då men var då inte så insatt i musikalen som jag är nu. Kanske borde läsa om och jämföra.

   Radera
 4. Jag skäms nästan över att säga att jag inte har läst Igelkottens elegans... Den verkar vara ganska hyllad, så jag får nog skriva upp den på att-läsa-listan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev positivt överraskad, men jag hade å andra sidan egentligen inga förväntningar innan jag läste boken. Rekommenderar en läsning men att kanske försöka inte ha några förutfattade meningar om den i den mån som går :)

   Radera
 5. "Igelkottens elegans" tyckte jag också om.

  SvaraRadera
 6. Jag har läst de två första, men Madame Bovary var så länge sedan jag läste att jag inte minns nått... Och Igelkottens elegans var inte riktigt i min smak... Samtidigt har den här utmaningen fått mig att inse att jag är sorgligt lite insatt i fransk litteratur...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Kom på några fler jag läst efter att ha sammanställt denna men det är så länge sedan. Måste läsa fler eller läsa om snart känner jag.

   Radera
 7. Har sett Igelkottens elegans som film men jag har inte läst boken ännu, men är lite sugen på att göra det så småningom:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte sett filmen så kan inte jämföra. Men boken gillade jag.

   Radera
 8. Jag föll inte för Igelkottens elegans, jag ville så gärna för jag tyckte att upplägget verkade så bra, men för många filosofiska funderingar för att jag skulle fastna.

  SvaraRadera