27 maj 2013

Tävla om två excess-böcker

Just nu har Mia tillsammans med Excess en tävling där man kan vinna två böcker i det här nya formatet. Gå in och tävla du också, sista dagen är imorgon. Lycka till!

Fotografen av Eva Rydinger

Fotografen handlar om Vanja som efter sin mors död bryter upp från pojkvän och Stockholm för att flytta tillbaka till sitt barndomshem i Skåne. Där återknyter hon gamla bekantskaper som hjälper henne att se på sin uppväxt i nytt sken samtidigt som hon även knyter nya bekantskaper genom olika fotouppdrag. 

Jag har debatterat med mig själv i flera dagar nu om vad jag egentligen tycker om boken.  Det finns delar jag tycker mycket om och delar jag inte gillar alls. Det jag har kommit fram till är att det jag ogillar till största delen är Vanja,  huvudpersonen,  och det jag gillar mest är allt det andra.  Anledningen till detta är nog att jag på intet sätt kan engagera mig i Vanja. Jag kan inte hitta några som helst beröringspunkter med henne.  Inte ens när vi får "förklaringen" till varför hon är som hon är kan jag känna någon empati eller sympati för henne.  De andra karaktärerna känner jag däremot mycket med, och kanske behövs kontrasten för att det ska funka?  

Jag gillar också själva premissen i boken, hur en kamera kan plocka fram saker vi kanske annars inte skulle se, samtidigt som fotografen själv kan gömma sig bakom den.

Boken är väldigt välskriven och den har många erfarenheter att förmedla och som får mig att fundera,  en perfekt bok att diskutera med andra om. Jag är glad att jag inte la den ifrån mig där i början när "ta i från könet" snacket var då den utvecklades till något mycket mer givande.  Hade kunnat klara mig utan sista kapitlet dock som också drog ned helheten lite, kändes precis som sista kapitlet i Harry Potter,  helt onödigt för historien i övrigt.

Betyg 3/5

Böcker jag läst tidigare av samma författare : det här är författarens debutroman. Ser fram emot att läsa kommande böcker av Eva Rydinger.

26 maj 2013

Tävling hos BokrecensionerNu

Just nu har BokrecensionerNu en tävling där man kan vinna en massa finfina och bokrelaterade priser. Titta in här och tävla du också. Lycka till!

22 maj 2013

Ny bok från enbokcirkelföralla i brevlådan

Fick hem Solviken av Annika Estassy idag. Ska bli jättekul att läsa denna och cirkla om den. Tack till enbokcirkelföralla och Frank förlag
Nyfiken? Sök på #solvikenbok på instagram eller twitter och var med i vår diskussion.

15 maj 2013

Bokpaket med Fotografen

Idag fick jag hem det här fina bokpaketet från enbokcirkelföralla. I det låg Fotografen av Eva Rydinger. Ska bli kul att läsa denna debutant.

Kvinnan i rummet av Jussi Adler-Olsen

Innan jag slog upp pärmarna till denna bok hade jag läst mycket gott om författaren på olika bloggar.  Därför var förväntningarna ganska höga när jag började läsa. Samtidigt ska jag kanske vara ärlig och erkänna att jag fortfarande är lite fördomsfull mot skandinaviska deckare,  att de inte kan vara lika bra som de engelska,  trots att jag läst flera med stor behållning på sistone.  Förhoppningsvis är det något överspelat nu.

Carl Mørck har inte haft det lätt och nu när han är tillbaka från sin sjukskrivning efter att ha blivit skjuten så blir han undangömd i källaren och tilldelad en ny avdelning,  avdelning är väl och ta i för det är ju bara Carl, som ska jobba med "cold cases". Egentligen har inte Carl så mycket emot det,  han har svårt att motivera sig att göra så mycket alls nuförtiden.  Sedan begår han "misstaget" att be om en assistent och när Assad dyker upp tvingas Carl att faktiskt börja jobba. Överst i högen ligger mappen om politikern Merete Lyngaard som försvunnit och är förmodad död. Allt eftersom visar det sig att utredningen var allt annat än heltäckande.

Jag gillar denna lite mer stillsamma deckare.  Brottet är ju gammalt så det är inte samma action som deckare brukar ha. Men hela historien där den nystas upp känns väl genomtänkt och jag gillar kontrasterna mellan Carl och de i hans närhet;  Assad, Vigga, Morten, Hardy.

Ser fram emot att läsa fler delar i serien och turligt nog ligger de två nästkommande här hemma. Har bara lite annat jag måste läsa först.

Ska bli kul att diskutera denna i deckarcirkeln.

Betyg: 4/5
Böcker jag läst tidigare av samma författare: jag har inte läst något av Jussi Adler - Olsen innan denna.
Detta är del ett i serien om avdelning Q.

14 maj 2013

Top Ten Tuesday v 20

Då var det tisdag igen och dags för Top Ten Tuesday från The Broke and the Bookish. Denna vecka ombeds vi lista böcker som handlar om svåra ämnen så som misshandel (psykisk eller fysisk), våldtäkt, sorg, eller något du själv tycker passar in.

Inget upplyftande myspys denna vecka alltså men dessa böcker kan ju vara nog så givande att läsa. 

1. The Woman Who Walked Into Doors av Roddy Doyle. Handlar om en misshandlad kvinna. 

2. Love Is A Mix Tape - a memoir av Rob Sheffield. Handlar om förlorad kärlek på flera plan. 

3. My Sister, My Love: The Intimate Story Of Skyler Rampike av Joyce Carol Oates. Handlar om en pojke/ung man vars syster blev mördad och hur han försöker hantera det.

4. En tesked jord och hav av Dina Nayeri. Handlar om en flicka vars tvilling försvinner och hur hon försöker hantera det under sin uppväxt och hitta sin egen identitet.

5. Extremely Loud & Incredibly Close av Jonathan Safran Foer. Handlar om en pojke vars var omkom 9/11 och hans hanterande av sorgen.

6. Angela's Ashes av Frank McCourt. Hemska uppväxtförhållanden med sjukdom och död.

7. The Kite Runner av Khaled Hosseini. Handlar om övergrepp och skuld.

8. The Innocent Man av John Grisham. Handlar om en man oskyldigt dömd för våldtäkt och mord. Baserad på en sann händelse.

9. Unfeeling av Ian Holding. Handlar om en pojke vars föräldrar blir mördade.

10. Inunder av Ann-Marie Tung Hermelin. Handlar om sorgbearbetning och förlorad kärlek.

Wuthering Heights av Emily Brontë

Nu har jag äntligen lyssnat klart på Wuthering Heights. Inte för att den var dålig, tvärt om som ni ser på mitt betyg, utan för att jag helt enkelt hade en svacka i ljudbokslyssnandet. Nu känner jag att jag håller på att komma in i det igen och denna pärla var riktigt bra och trevlig att lyssna på.

Själva grundhistorien om Cathy, Heathcliff och deras kärlekshistoria i hedlandskapet är ju ganska välkänd så jag tror inte jag behöver gå in på den någonting närmre. Det sagt så kom jag faktiskt inte ihåg många delar alls så trots att jag läst boken tidigare (och tom sett någon filmatisering) så kändes flera saker helt nya för mig. 

Denna tragiska historia är i min mening ett mästerverk på många olika sätt. Språket är vackert och de bilder som målas upp av landskapet är så bra gjorda och detaljrika att det känns som om jag vore där. Och trots att vissa detaljer gör att tidsperioden är fast så känns själva grundhistorien fortfarande väldigt nutida och inte på något sätt föråldrad. Det är synd att Emily Brontë aldrig fick någon chans att utveckla och fortsätta sitt författarskap, vem vet, hon hade kanske till och med kunnat överglänsa Jane Austen.

Ruth Golding som gjort inspelningen på LibriVox har läst in denna otroligt bra och jag rekommenderar verkligen denna version då jag tyckte att hennes sätt att läsa verkligen förhöjde upplevelsen av boken.

Betyg: 5/5 (både för bok och inspeling)

Böcker jag läst tidigare av denna författare: Jag har läst denna boken tidigare för många år sedan.


13 maj 2013

Tematrio - Bröllopstider

Denna vecka skriver Lyran så här om temat:

Nu är tiden inne för de vackraste bröllopen och vi har i år turen att vara bjudna på ett. Veckans tema är en repris för det är inte så lätt för mig att hitta bröllop i mina böcker. Hoppas att det är lättare för er! Berätta om tre romaner/noveller/dikter/texter som innehåller ett bröllop.

Oj, inte lätt att komma på det här inte. Ska göra mitt bästa.
1. I En Tesked Jord och En Tesked Hav av Dina Nayeri gifter sig huvudpersonen inte bara en gång utan flera (luddar lite för att inte spoila så mycket).

2. I Secrets of the Tudor Court av Darcey Bonnette gifter sig både huvudpersonen och andra i hennes närhet. (Henry VIII hade ju som bekant ett antal drottningar.)

3. Tredje är en sonett av William Shakespeare som brukar vara populär på bröllop (bland annat en kompis till mig). 

Sonnet CXVI: Let me not to the Marriage of True Minds
Let me not to the marriage of true minds
Admit impediments. Love is not love
Which alters when it alteration finds,
Or bends with the remover to remove.
O no! it is an ever-fixed mark
That looks on tempests and is never shaken;
It is the star to every wand'ring bark,
Whose worth's unknown, although his height be taken.
Love's not Time's fool, though rosy lips and cheeks
Within his bending sickle's compass come;
Love alters not with his brief hours and weeks,
But bears it out even to the edge of doom.
If this be error and upon me prov'd,
I never writ, nor no man ever lov'd.

Tegelstenstaggen

Blev taggad av Anna på Bokraden att göra tegelstenstaggen. Kul!
Taggen går ut på att:
Hitta de fem tjockaste böckerna i din bokhylla som du läst.
Hitta de två tjockaste böckerna som du inte har läst.
Går på det som faktiskt står i min bokhylla just nu (då trot eller ej jag faktiskt har några teglisar utlånade). Jag tänkte också undvika när det är flera böcker i en som t ex Lord of the Rings. Utgår från en okulär besiktning när jag plockar böckerna.

De fem tjockaste som jag har läst:
Harry Potter and the order of the Phoenix av J.K. Rowling. Verkar vara den tjockaste av böckerna, iaf i min upplaga. Äger faktiskt inte alla då jag och en kompis läste dem ung samtidigt och köpte varannan ett tag, något jag planerar att rätta till vad det lider. Antal sidor: 766.

David Copperfield av Charles Dickens. Har tjatat om denna bok så många gånger så jag behöver nog inte skriva mer än så :) Antal sidor: 974

A Traitor To Memory av Elizabeth George. En av mina favoritdeckare som också ofta tenderar att vara ganska tjocka böcker så inte speciellt förvånande att en sådan letade sig in på den här listan. Antal sidor: 802

Heartstone av C.J. Sansom. Även det en favorit. Deckare och historiskt, till och med Tudor (!) kan det bli mycket bättre? Antal sidor: 724

Inheritance av Christopher Paolini. Sista delen av Inheritance böckerna. Gillade verkligen dessa böcker, för är inte drakar det coolaste djuret om man tänker efter. Antal sidor: 860

De två tjockaste som jag inte läst:
Les Misérables av Victor Hugo. Hoppas på att kunna ändra på detta snart. Blev grymt sugen på att läsa den efter att ha sett musikalfilmen nu i vintras. Antal sidor: 1232

Bleak House av Charles Dickens. Konstigt nog har jag en oläst Dickens i min hylla, han är ju annars en av mina absoluta favoritförfattare. Antagligen beror det på att jag såg filmatiseringen, tv-serie på SVT om jag inte missminner mig, och sedan köpte denna på något antikvariat. Sedan har den behövt mogna lite tills jag inte känner att jag kommer ihåg alla detaljer. Börjar bli dags nu känner jag.  Antal sidor: 1032.

En reflektion jag hade efter att ha börjat leta i bokhyllan är att det är ju väldigt olika hur många sidor en bok har beroende på format, typsnitt, layout och liknande. 

Eftersom jag varit bortrest över helgen och inte läst några bloggar så känns det som om alla jag följer redan blivit taggade och gjort denna. Om inte, gör den gärna, det var roligt :)

12 maj 2013

Nya böcker

Är nu hemma igen efter en lyxig och upplivande helg med god mat och fina promenader på strand och i skog. Och så bokfynd förståss :)

En klassiker i form av Karin Boyes Kallocain som jag ännu inte läst. 
Everything i Illuninated av Jonathan Safran Foer - gillade hans Extremaly loud & incredibly close.
The other Boleyn girl av Philippa Gregogy - har tänkt köpa den länge, gillar ju Tudorperioden och är även nyfiken på om hon är så bra som det sägs. 
Anne Holts böcker Frukta inte och Död i skugga - har inte läst något av henne än och vill gärna prova.
Ann Cleeves har jag läst mycket gott om på olika bloggar så tänkte testa Raven Black.
Skam av Karin Alvtegen är också ett test av oprövad författare.
Arne Dahl skall också testas tänkte jag så Mörkertal slank med.
Har blivit grymt sugen på att läsa Morse nu när jag följt Enveavour (Unge kommissarie Morse) på SVT, så blev jätteglad att hitta Death is now my neighbour av Colin Dexter.
Sedan hittade jag en hel hög med Jo Nesbø: Gengångare, Kackerlackorna, Frälsaren, Snömannen, Rödhake, Djävulsstjärnan och Huvudjägarna så ny är jag nästan komplett i serien. 

Hoppas ni andra hade en lika trevlig och givande Kristi Himmelsfärd!

11 maj 2013

Nya böcker

Köpte så många nya böcker idag på loppis och torg. Får göra en större presentation när jag kommit hem från denna underbara helg men mycket Nesbø, någon Colin Dexter, Phillippa Gregory mfl.

9 maj 2013

Feberflickan av Elisabeth Östnäs

Sträckläste denna lilla pärla (den är endast 127 sidor) jag fått av enbokcirkelföralla.Upplägget är spännande och unikt, det har delar av en slags pusseldeckare men samtidigt kan det ibland vara svårt att veta vad som händer nu och då, ibland till och med om det händer/hänt överhuvudtaget. 

Berättelsen är en mordgåta och efter hand får vi mer och mer information om denna familj och de händelser som lett oss fram till idag. Vem är offer? Vem är förövare? Finns det alltid en tydlig linje där emellan? Och vem har rätt att döma?

Boken är inspirerad av det faktiska fallet med Lizzie Borden. (OBS blir lite spoiler att läsa om det innan.) Och jag tror att det ger det där lilla extra till berättelsen även om Feberflickan heter Luna och inte Lizzie, bor i Lund och inte Fall River i USA. Något som också bidrar till känslan av "äkthet" är att den utspelar sig någon gång i sekelskiftet 18-1900-talet (vi får inte veta exakt). Tror inte att historien hade hållit om den hade varit förlagd i nutid. Vetenskapen har gjort för mycket framsteg att det skulle vara i princip omöjligt att hålla mystiken uppe på det sätt som nu är möjligt. 

Något annat jag tycker om med boken är att den är så otydlig samtidigt som vi läsare vartefter ändå får många pusselbitar till vad som hänt så är det ändå lite upp till dig själv att dra dina slutsatser. Brukar inte gilla öppna slut, om man nu kan säga att det här är det, men i det här fallet så blir det bara bättre. 

Titta gärna in på Instagram, Twitter, Facebook och andra bloggar där vi fram till den 13/5 diskuterar boken på #vemärmördaren . 

Betyg 5/5

Läst tidigare av samma författare: Detta är Elisabeth Östnäs debutroman.

7 maj 2013

Top Ten Tuesday v 19 - lättläst och roligt?

Denna veckas tema hos The Broke and the Bookish är: things to read when you need something light and fun.
Har sett att flera har diskuterat lite vad som egentligen menas med detta. Lättläst? Roligt/lättsamt? Upp till var och en att tolka tycker jag. Det jag spontant tänkte på när jag såg ämnet var typ chic lit, vi får se om hela listan blir det eller om det kommer annat också.

1. Marian Keyes är för mig den automatiska gå till författaren när jag känner att jag vill ha något lättare än jag brukar läsa. Ofta är det mycket humor i böckerna också. Vi tar en bok i högen och säger This Charming Man.

2. Helen Fieldings böcker om Bridget Jones känns också som givna lite feelgood. På spaning med Bridget Jones sätter jag här.

3. I sammanhanget skulle jag också vilja sätta Nicholas Sparks. Har bara läst en av böckerna men sett flera av filmerna och det är ju samma stuk på dem om man säger så. Inga skrattfester men ändå mer lättläst. Safe Haven som gick på bio nyligen är den jag läst (men inte sett).

4. När jag var yngre vet jag att jag läste mig igenom mammas Rosamunde Pilcher böcker som också vad jag kommer ihåg är lite sorgliga bitvis men feelgood. Snäcksamlarna är nog den jag kommer ihåg mest.

5. Det här kanske är lite av en ögonbrynshöjare för några. Första inte chic lit boken på listan blir en Dan Brown bok, och jag väljer nog The Da Vinci Code, även om vilken som skulle funka i sammanhanget. För mig är detta lättläst och roligt. Spänning skriven efter formulär 1A som motståndslöst mer absorberas än läses. Perfekt när man är sjuk och inte orkar med något komplicerat, eller på stranden eller liknande om man är lagd åt det hållet.

6. På en sådan här lista bara måste jag ju få med min absoluta favoritserie (i meningen seriestripar), Get Fuzzy av Darby Conley. Jag bara älskar den elake katten Bucky och hans planer, den godhjärtade men lite osmarta hunden Satchel och deras husse (eller pinky som Bucky säger) Rob. Kanske inget man sätter sig och läser från pärm till pärm på en gång men helt underbara stripar. Senaste här för mig är The Poutpurriffic Great Big Grab of Get Fuzzy.

7. Nick Hornby är också en författare som känns given här. Fever Pitch är kanske hans absolut bästa.

8. Jag tyckte även att Var blev du av Bernadette av Maria Semple var lättsam och rolig att läsa. Första boken på länge jag sträckläste.

9. Joanne Harris kommer jag också ihåg som en feelgood författare, är ett tag sedan den lästes men filmen, Chocolat, såg jag om igen för inte alltför länge sedan. (Vad jag kommer ihåg och jämt säger är att Five Quarters of the Orange är min favorit men kommer inte riktigt ihåg detaljerna där så vågar inte ta den som exempel.)

10. Argh, håller på att falla på målsnöret men böcker som alltid får mig på gott humör att bläddra i är Sven Nordqvists böcker om Pettson och Findus, klassikern här är ju Pankakstårtan. Både när jag var liten och nu som vuxen kan jag sitta och titta länge på alla underbara detaljer i bilderna.

Så min lista blev lite bandning mellan feelgood och böcker som får mig att le/skratta. Hur tolkar du veckans ämne?

5 maj 2013

Lånta böcker

Den här gången har bokförrådet fyllts på inte med köpta böcker utan lånta. En av mina bästa vänner, B, tittade förbi och hade med sig dessa som hon trodde jag skulle gilla. Alla fem delarna i The Parasol Protectorate-serien av Gail Carriger.
Självklart botaniserade även hon i min bokhylla lite och fick med sig alla fyra delarna i Caster Chronicles-serien och Gone Girl av Gillian Flynn.Trevligt när man kan hjälpa sina vänner :)

4 maj 2013

Tävlingstips för alla anglofiler!

Just nu har Bokpotaten boktipsartävling på brittiskt tema. Jättekul tycker jag som älskar sådana böcker och svårare än vad jag trodde när det kom till kritan. Måste bli bättre på att läsa böcker från Wales och Nordirland, inget snack om saken. I alla fall. Tävlingen pågår tom måndag. Lycka till!

3 maj 2013

Nytt i brevlådan!

Fick denna bok från enbokcirkelföralla. Ska bli spännande att läsa denna debut av Elisabeth Östnäs. Tack även till columbi publishing för chansen att läsa denna.

Ibland har man flyt

Råkade gå förbi lokala antikvariatet på vägen hem idag. Och vad får jag inte se på nyinkommet sektionen? Inte mindre än två av böckerna till deckarcirkeln. Maria Langs Mördaren ljuger inte ensam och Viveca Stens I de lugnaste vatten.

1 maj 2013

Jodåsåatt...

... råkade visst inhandla några böcker idag. Var och hälsade på i drotting Ommas rike i all sin vårprakt occh efter det råkade vi oss förbi ett ställe där det stor "Antikt". Vi stannade till och det visade sig att de hade ju böcker också (surprise!). 10kr/st för pocket och 25kr för inbundna slutade i den här högen.
Aldrig mera fri - Sara Blædel
Det tredje tecknet - Yrsa Sigurdarsdottír
Tusenskönor - Kristina Ohlsson
I grunden utan skuld - Viveca Sten
44 A Dublin Memoir - Peter Sheridan
Den inre kretsen - Mari Jungstedt
Saknad - Karin Alvtegen
Smörtans hus - Jo Nesbø

Och bäst nästan är att jag bara läst Nesbø förut. Allt annat nya bekantskaper som ska göras, och de flesta har jag läst gott om på olika bloggar. Känns gött.