9 maj 2013

Feberflickan av Elisabeth Östnäs

Sträckläste denna lilla pärla (den är endast 127 sidor) jag fått av enbokcirkelföralla.Upplägget är spännande och unikt, det har delar av en slags pusseldeckare men samtidigt kan det ibland vara svårt att veta vad som händer nu och då, ibland till och med om det händer/hänt överhuvudtaget. 

Berättelsen är en mordgåta och efter hand får vi mer och mer information om denna familj och de händelser som lett oss fram till idag. Vem är offer? Vem är förövare? Finns det alltid en tydlig linje där emellan? Och vem har rätt att döma?

Boken är inspirerad av det faktiska fallet med Lizzie Borden. (OBS blir lite spoiler att läsa om det innan.) Och jag tror att det ger det där lilla extra till berättelsen även om Feberflickan heter Luna och inte Lizzie, bor i Lund och inte Fall River i USA. Något som också bidrar till känslan av "äkthet" är att den utspelar sig någon gång i sekelskiftet 18-1900-talet (vi får inte veta exakt). Tror inte att historien hade hållit om den hade varit förlagd i nutid. Vetenskapen har gjort för mycket framsteg att det skulle vara i princip omöjligt att hålla mystiken uppe på det sätt som nu är möjligt. 

Något annat jag tycker om med boken är att den är så otydlig samtidigt som vi läsare vartefter ändå får många pusselbitar till vad som hänt så är det ändå lite upp till dig själv att dra dina slutsatser. Brukar inte gilla öppna slut, om man nu kan säga att det här är det, men i det här fallet så blir det bara bättre. 

Titta gärna in på Instagram, Twitter, Facebook och andra bloggar där vi fram till den 13/5 diskuterar boken på #vemärmördaren . 

Betyg 5/5

Läst tidigare av samma författare: Detta är Elisabeth Östnäs debutroman.

2 kommentarer:

  1. Du är taggad i min blogg :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för taggen. Kul utmaning eller vad man nu ska kalla det :)

      Radera