7 maj 2013

Top Ten Tuesday v 19 - lättläst och roligt?

Denna veckas tema hos The Broke and the Bookish är: things to read when you need something light and fun.
Har sett att flera har diskuterat lite vad som egentligen menas med detta. Lättläst? Roligt/lättsamt? Upp till var och en att tolka tycker jag. Det jag spontant tänkte på när jag såg ämnet var typ chic lit, vi får se om hela listan blir det eller om det kommer annat också.

1. Marian Keyes är för mig den automatiska gå till författaren när jag känner att jag vill ha något lättare än jag brukar läsa. Ofta är det mycket humor i böckerna också. Vi tar en bok i högen och säger This Charming Man.

2. Helen Fieldings böcker om Bridget Jones känns också som givna lite feelgood. På spaning med Bridget Jones sätter jag här.

3. I sammanhanget skulle jag också vilja sätta Nicholas Sparks. Har bara läst en av böckerna men sett flera av filmerna och det är ju samma stuk på dem om man säger så. Inga skrattfester men ändå mer lättläst. Safe Haven som gick på bio nyligen är den jag läst (men inte sett).

4. När jag var yngre vet jag att jag läste mig igenom mammas Rosamunde Pilcher böcker som också vad jag kommer ihåg är lite sorgliga bitvis men feelgood. Snäcksamlarna är nog den jag kommer ihåg mest.

5. Det här kanske är lite av en ögonbrynshöjare för några. Första inte chic lit boken på listan blir en Dan Brown bok, och jag väljer nog The Da Vinci Code, även om vilken som skulle funka i sammanhanget. För mig är detta lättläst och roligt. Spänning skriven efter formulär 1A som motståndslöst mer absorberas än läses. Perfekt när man är sjuk och inte orkar med något komplicerat, eller på stranden eller liknande om man är lagd åt det hållet.

6. På en sådan här lista bara måste jag ju få med min absoluta favoritserie (i meningen seriestripar), Get Fuzzy av Darby Conley. Jag bara älskar den elake katten Bucky och hans planer, den godhjärtade men lite osmarta hunden Satchel och deras husse (eller pinky som Bucky säger) Rob. Kanske inget man sätter sig och läser från pärm till pärm på en gång men helt underbara stripar. Senaste här för mig är The Poutpurriffic Great Big Grab of Get Fuzzy.

7. Nick Hornby är också en författare som känns given här. Fever Pitch är kanske hans absolut bästa.

8. Jag tyckte även att Var blev du av Bernadette av Maria Semple var lättsam och rolig att läsa. Första boken på länge jag sträckläste.

9. Joanne Harris kommer jag också ihåg som en feelgood författare, är ett tag sedan den lästes men filmen, Chocolat, såg jag om igen för inte alltför länge sedan. (Vad jag kommer ihåg och jämt säger är att Five Quarters of the Orange är min favorit men kommer inte riktigt ihåg detaljerna där så vågar inte ta den som exempel.)

10. Argh, håller på att falla på målsnöret men böcker som alltid får mig på gott humör att bläddra i är Sven Nordqvists böcker om Pettson och Findus, klassikern här är ju Pankakstårtan. Både när jag var liten och nu som vuxen kan jag sitta och titta länge på alla underbara detaljer i bilderna.

Så min lista blev lite bandning mellan feelgood och böcker som får mig att le/skratta. Hur tolkar du veckans ämne?

6 kommentarer:

 1. Massa härliga tips :)

  SvaraRadera
 2. Get Fuzzy måste jag nog kolla in!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara gört :) Helt fantastiskt underbar serie.

   Radera
 3. Av någon anledning har jag fått för mig att Nicholas Sparks skriver ganska tragiska böcker. Men jag har bara haft kontakt med A Walk to Remember, så det är väl där jag har fått det ifrån :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo lite sorgligt är det väl, han ligger ju tex bakom The Notebook. Men samtidigt är det mer lätt och feelgood än det jag brukar läsa så... För även om det är sorgligt så är det också en väldig värme i de.

   Radera