13 aug. 2013

Top Ten Tuesday v33

Dags för en Top Ten Tuesday från The Broke and the Bookish igen. Denna vecka handlar det om böcker som utspelar sig i en viss miljö. Vilken får man välja själv. Som den anglofil jag är så får det bli tema Böcker som utspelar sig någonstans i Storbritannien.

1. Aftermath av Peter Robinson. Första boken jag läste om DCI Alan Banks som bor i Yorkshire någonstans. Är numera någonstans i mitten av serien men jag tycker fortfarande att den kanske är den absolut bästa.

2. P. D. James är en av mina absoluta favoritförfattare. Hennes böcker om Adam Dalgliesh är helt underbara. Allra bäst är Original Sin som utspelar sig i London. 

3. Elizabeth Georges Lynley arbetar vid Scotland Yard i London. I What Came Before He Shot Her är det inte Lynley som står i centrum, men den är riktigt bra och intressant att få se händelser från ett annat perspektiv.

4. Även om jag älskar Tony Hill och Carlo Jordan böckerna så är min absoluta Val McDermid favorit en fristående bok som heter The Distant Echo om ett lik som hittas på en kyrkogård i Skottland för 25 år sedan och de kopplingar som finns till händelser i nutid. 

5. Wolf Hall av Hilary Mantel. Jag vet att den är överallt nu i och med den svenska översättningens utkommande men den är ju helt lysande. England, Henry VIII, kan det bli bättre? (Det skulle vara tvåan då :)) 

6. On Chesil Beach av Ian McEwan. Utspelar sig på, Chesil Beach, Dorset, till största delen. Lågmäld och finstämd bok om ett nygift par.

7. Wuthering Heights av Emily Brontë. Också Yorkshire. Catherine och Heathcliff. 

8. Pride and Prejudice av Jane Austen. (Kunde inte låta bli.) Hertfordshire/Derbyshire. Mr Darcy och Lizzy! Men även Bingley och Jane, Mr Collins och Charlotte, Wickham och Lydia... 

9. Soulless av Gail Carriger. Första delen i The Parasol Protectorate-serien utspelar sig i London. Gillar verkligen karaktärerna i den här serien.

10. Sherlock Holmes av Sir Arthur Conan Doyle. Utspelar sig (som alla vet) i London. Mitt absoluta favoritfall är The Sign of Four

2 kommentarer:

  1. What Came Before He Shot Her står i min bokhylla och samlar damm. Av någon anledning har jag inte kommit mig för att läsa den.

    Din favorit är också The Distant Echo?! Tror du är den första personen jag stött på som har tyckt att den var bra.

    Wuthering Heights och Sherlock Holmes är två av mina favoritklassiker.

    SvaraRadera
  2. Av dessa har jag bara läst Gail Carrigers och Sherlock Holmes. Wuthering Heights och Jane Austens finns i bokhyllan dock!

    SvaraRadera