25 jan. 2013

Bring Up the Bodies av Hilary MantelBring Up the Bodies är uppföljaren till den fantastiska Wolf Hall (Mantel har fått Man Booker priset för båda). Som vi alla vet är det svårt att skriva en uppföljare som är lika bra som originalboken, men in det här fallet tycker jag att Mantel har lyckats med detta konststycke. 

Boken tar vid där Wolf Hall slutade med Anne Boleyn som nykrönt drottning av England och berättar historien om hennes korta tid vid tronen, hur Henry VIII snart tröttnade på henne och ville ha en ny drottning, och hur hon tillslut avrättades för att han skulle kunna uppnå det. Även om händelserna är väl kända och det skrivits mycket om intrigerna vid Henry VIIIs hov så är Mantels berättelse ur Thomas Cromwells, Henry VIIIs rådgivare och en av de mäktigaste männen i riket under många år, perspektiv unik i sammanhanget. Och jag tycker att det fungerar mycket väl. Det är intressant att följa intrigerna på avstånd, samtidigt som Cromwell är med och underblåser eller begraver rykten, allt efter kungens önskan för rikets bästa. 

Jag hoppas verkligen Mantel fortsätter på samma bana och att det kommer fler böcker i samma serie. Jag skulle definitivt läsa dem. 

Betyg 4/5

Läst tidigare av samma författare: Wolf Hall

2 kommentarer:

  1. Du måste vara en hejare på engelska, jag hade aldrig klarat läsa så mycket på engelska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo är väl ganska hyfsad, tänker inte direkt på om det är engelska eller svenska. Föredrar att läsa på originalspråk när jag kan. Tycker tyvärr ofta att det är svårt att hitta lika bra böcker på svenska. Du kanske har några bra tips?

      Radera