15 maj 2013

Kvinnan i rummet av Jussi Adler-Olsen

Innan jag slog upp pärmarna till denna bok hade jag läst mycket gott om författaren på olika bloggar.  Därför var förväntningarna ganska höga när jag började läsa. Samtidigt ska jag kanske vara ärlig och erkänna att jag fortfarande är lite fördomsfull mot skandinaviska deckare,  att de inte kan vara lika bra som de engelska,  trots att jag läst flera med stor behållning på sistone.  Förhoppningsvis är det något överspelat nu.

Carl Mørck har inte haft det lätt och nu när han är tillbaka från sin sjukskrivning efter att ha blivit skjuten så blir han undangömd i källaren och tilldelad en ny avdelning,  avdelning är väl och ta i för det är ju bara Carl, som ska jobba med "cold cases". Egentligen har inte Carl så mycket emot det,  han har svårt att motivera sig att göra så mycket alls nuförtiden.  Sedan begår han "misstaget" att be om en assistent och när Assad dyker upp tvingas Carl att faktiskt börja jobba. Överst i högen ligger mappen om politikern Merete Lyngaard som försvunnit och är förmodad död. Allt eftersom visar det sig att utredningen var allt annat än heltäckande.

Jag gillar denna lite mer stillsamma deckare.  Brottet är ju gammalt så det är inte samma action som deckare brukar ha. Men hela historien där den nystas upp känns väl genomtänkt och jag gillar kontrasterna mellan Carl och de i hans närhet;  Assad, Vigga, Morten, Hardy.

Ser fram emot att läsa fler delar i serien och turligt nog ligger de två nästkommande här hemma. Har bara lite annat jag måste läsa först.

Ska bli kul att diskutera denna i deckarcirkeln.

Betyg: 4/5
Böcker jag läst tidigare av samma författare: jag har inte läst något av Jussi Adler - Olsen innan denna.
Detta är del ett i serien om avdelning Q.

4 kommentarer:

  1. Vad kul att du gillade den :)

    SvaraRadera
  2. Jag har lyssnat på alla (Stefan Sauk som uppläsare, fantastisk) utom den senast som jag just har läst ut. Jussi har blivit en av mina favoriter, kanske beroende på de kontraster av människotyper som han skildrar.
    / Agnetha

    SvaraRadera
  3. Åh nu blir jag nästan sugen på omläsning :D

    SvaraRadera
  4. De kan verkligen danskarna. Jag ser omgång på omgång av brottet och lyssnar på Adler-Olsen. Dejeligt!

    SvaraRadera