18 nov. 2013

Tematrio - Elisabeth

Efter att ha missat tematrion ett antal veckor nu så är jag tillbaka på banan igen. Denna vecka är temat Elisabeth eftersom det är morgondagens namnsdagsbarn. Så först ett grattis till Lyran från en Elisabet till en annan Elisabeth. Veckans tema är alltså som följer: 

Berätta således om tre böcker skrivna av eller innehållande en Elisabeth (smeknamn och annan stavning godkännes så klart! Om ni är trötta på namnet Elisabeth kan ni gärna använda ert eget namn i stället!

1. Elizabeth George - författaren till böckerna om Inspector Lynley och Barbara Havers. Ser fram emot att låna den senaste, Just One Evil Act, av pappa så snart han läst ut den (han måste ju få läsa den först när han fick den i farsdagspresent av mig). 

2. I Austenland (och uppföljaren Midnight in Austenland)  av Shannon Hale finns föga förvånande en Elizabeth, Miss Charming. Läste dessa böcker inspirerade av Jane Austens Pride and Prejudice i somras och jag kan verkligen rekommendera. 

3. I The White Queen  av Philippa Gregory står Elizabeth Woodville i centrum av rosornas krig mellan Lancaster och York och även senare i konflikten mellan de segrande York-bröderna då hon gifter sig med Edward IV och blir drottning av England. Verkliga historiska faktavarvas med dramatiseringar och magi. Gillade boken men ännu mer den fantastiska tv-serien med samma namn.

14 kommentarer:

 1. Först ett grattis från ytterligare en Elisabeth. Både din första och tredje Elisabeth finns med även hos mig. Däremot inte din andra. Den har jag inte läst!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma får jag säga då :)

   Radera
 2. Austenland verkar intressant. Philippa Gregory är jag inte så förtjust i, jag tycker hon ger en orättvis bild av drottning Elizabeth I.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Austenland var en positiv överraskning när jag läste den. Är lite tudelad med Gregory men tänker ge henne åtminstone en bok till. Själva det historiska tycker jag mycket om men språket är lite torrt.

   Radera
 3. Hade en Elisabeth George-period när jag var yngre och plöjde igenom många av hennes böcker. Austenland känner jag inte till men den låter intressant.The White Queen väntar på sin tur i bokhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ett antal år man fått följa Lynley nu.

   Radera
 4. Grattis på namnsdagen :)

  Elizabeth George är den enda jag har läst av dessa och hon förekommer även i min trio.

  SvaraRadera
 5. Elisabeth George har jag läst, men jag gav upp någonstans vid del tio :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste väl erkänna att jag håller med om att de senare är lite sämre men nu är jag så investerad i serien att jag inte kan ge upp :)

   Radera
 6. The White Queen låter spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Historiska böcker är alltid lockande för mig. Rekommenderar som sagt även tv-serien varmt.

   Radera
 7. Grattis på namnsdagen! Håller tummarna för att The White Queen plockas upp av ngn svensk kanal...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar :) Ja verkligen, har försökt forska i det där men tyvärr inte kommit någon vidare klarhet... :/

   Radera