30 aug. 2013

The Shape of Water av Andrea Camilleri

Det här var min första bekantskap med den sicilianske detektiven Montalbano. Självklart hade jag hört talas om tv-serien och att det fanns böcker men det är inget som fångat mitt intresse tillräckligt för att prioritera förrän vi hade denna som bokcirkelbok i IRL cirkeln sist.

Boken var lite svår att komma in i, inte på grund av språk eller berättelsen i sig, utan för själva berättarstilen som är ganska speciell. Många mycket korta scener bitvis vilket känns hattigt innan man kommit in i den ordentligt. Men efter det fann jag den mycket njutbar.

Extra kul när vi pratade om den är att en av tjejerna i bokcirkeln är italienska och kunde ge insyn i skillnaden mellan italienska och sicilianska (vilket jag innan trodde var typ samma sak) och vi kom även in på en analys av de olika översättningarna till engelska och svenska som vi läst. Kul med sådant nörderi :)

Har inte sett tv-serien, som jag både hört ris och ros om. Blir lite sugen att se just detta avsnitt i alla fall bara för att se om mina bilder i huvudet stämmer med den verklighet som visas där. 

Betyg 3/5

Det här är den första boken om Kommissarie Montalbano.

Böcker jag läst tidigare av samma förfatfare: Jag har inte läst något av Andrea Camilleri tidigare.

Bokbloggsjerka 30 augusti - 2 september

Dags för jerka från Annika igen. Veckans fråga: 

Vilken bok/vilka böcker längtar du mest av allt efter just nu?

De jag längtar mest efter (som jag kommer på just nu) är:

The Winds of Winter, nästa del i A Song of Ice and Fire av George R R Martin (est pub på Goodreads 2015! Det är ju evigheter bort! *suck*)

Curtsies & Conspiracies,  nästa del i Finishing School av Gail Carriger (november)

Saints of the Shadow Bible, nya Rebus av Ian Rankin. (okt/nov om jag förstått rätt på hans twitter)

Cross and Burn, nya Tony Hill och Carol Jordan av Val McDermid (oktober)

29 aug. 2013

I've been booked!


Det är ett tag sen nu men idag hade jag tur och blev Booked. Boken denna gång är Kärleken passerade här en gång av Peo Bengtsson utgiven på Damm förlag. Tack!


Såg att även Västmanländskan ska läsa denna. Får se om vi tycker lika om boken :) 


The Testament of Mary av Colm Tóibín

Denna lilla bok, den är bara cirka 100 sidor lång är naggande god. Som vanligt när det gäller Tóibín är språket helt fenomenalt och eftersom berättelsen är så intim blir det ännu mer talande. Kan tänka mig att det går att läsa denna om och om igen och hela tiden upptäcka nya nyanser och meningar. Jag har också full förståelse att den är longlisted för nästkommande Man Booker. 

Boken visar en annan sida av en historia som många av oss känner väl. Mary i titeln är gammal och de här hennes sista dagar tänker hon tillbaka på sitt liv och den son hon förlorat. Även om omständigheterna kring hans död är unika så är hennes känslor inför sin son, den man han växte upp till att bli, och det faktum att hon tvingades överleva honom universella. Hade hon kunnat göra något annorlunda?

Även om det är sonens gärningar och död som behandlas så är det hela tiden ur Marys (Marias) ögon och hon har svårt att se den man som alla beskriver att han är. Hon kommer ihåg hur de gjorde saker tillsammans när han var liten. Hon har svårt att se hans gudomlighet mer än att alla barn är gåvor från Gud i deras mödrars ögon. 

Jag hoppas verkligen inte att någon missar denna bara för att den berättar Marias historia, den är som sagt inte religionisk på det viset. Och läs den för guds skull i original. Jag har svårt att tro att en översättare kan fånga det vackra språket, hur bra hen än är. 

Betyg 5/5

Böcker jag läst tidigare av samma författare: Brooklyn och The Master

27 aug. 2013

Pride and Prejudice frossa

Dags för lite redovisning av den Pride and Prejudice frossning som pågått de senaste veckorna*. Det hela började med att min kompis B frågade om jag ville hänga med till London, som om någon skulle svara nej på den frågan liksom. Hade på Twitter läst om att en av mina favoritskådespelare, David Oakes, skulle vara med i en produktion av Pride and Prejudice i London under den tid vi kollade på att åka. Efter ungefär lika mycket övertalande från mig som hon behövde göra på mig så inhandlades biljetter till detta. Återkommer till detta senare.


Kände såklart att jag ville fräscha upp mig lite på historien så laddade ned den som ljudbok från LibriVox. Handlingen är väl känd för de flesta så går inte in på den mer här men kan varmt rekommendera den här inläsningen. Jättebra gjord. Ger den 5/5 i betyg.


Någon vecka innan vi åkte så visades även filmen från 2005 på tv vilket jag såklart inte kunna missa. Tycker om Matthew MacFadyens (en annan favorit) tolkning av Mr Darcy, men är lite skeptisk till Kiera Knightly som Lizzie. Många saker är ju kortade och borttagna från filmen, som alltid, men kostymdrama är kostymdrama. Ger denna 4/5 i betyg.


Sedan kom teaterupplevelsen som var helt fantastisk. Först och främst bra väder och utomhus i Regents Park, kvällsföreställning med vackra ljus som kom fram när mörkret trängde på. Och ensemblen var suverän. Erkänner att det var Mr Darcy som drog men Jennifer Kirby som gjorde sin teaterdebut var helt lysande i sin rolltolkning av en Lizzie som var sprudlande och rapp i replikerna. Både Rebecca Lacey som Mrs Bennett och Ed Birch som Mr Collins fick mig att skratta så tårarna rann. För den är ju rolig, det är så mycket fokus på romanserna jämnt att man glömmer bort hur mycket humor som faktiskt finns i grundberättelsen. David Oakes var ingen besvikelse heller, kul när någon man gillat på tv/film också klarar av att leverera på scen också, inte alltid den övergången fungerar så bra. Måste lägga in den här lilla videoklippet också bara för... ja kolla så fattar ni. 


* Av någon outgrundlig anledning har detta inlägg legat fördigskrivet i utkast flera veckor utan att bli publicerad så just denna frossning ägde rum i cirka juli.

Top Ten Tuesday v 35

Den här veckan handlar temat från The Broke and the Bookish om bi-karaktärer.  De där som hjälper till att fylla ut historien och som ibland nästan blir en mer kär än huvudpersonen.

"Top ten favourite secondary characters."

1. Jack Barak, Matthew Shardlakes assistent i böckerna av C J Sansom.  Framförallt den resa och utveckling som karaktär han gör genom böckerna. 

2. Betsey Trottwood, David Copperfields förmyndare och äldre släkting i boken med samma namn av Charles Dickens.  Hon är bara härlig helt enkelt,  går din egen väg i mycket oavsett vad andra tycker,  och hennes förhållande till åsnor ska vi inte tala om :)


3. Barbara Havers, Thomas Lynleys vän och kollega i böckerna av Elizabeth George. Nu har hon kanske i de senare kommit fram som huvudkaraktär i sin egen rätt men började som sidekick.  Också en kvinna som går sin egen väg och som inte är speciellt lätt att imponera på. Gillar hennes röda gympadojor också. 


4. Mrs Bennett i Pride and Prejudice av Jane Austen.  Fruktansvärt jobbig men också fruktansvärt rolig med sina ofta absurda resonemang. 


5. Nu är A Song of Ice and Fire av George R R Martin en riktig ensemble bok så bortser från de riktigt stora (t ex Jon Snow, Arya, Tyrion) när jag säger Ygritte. Gillar hennes självsäkra sätt och hur hon går sin egen väg samt holds her own minsrclika bra som alla män omkring henne. 


6. Biffy i The Parasol Protectorate serien av Gail Carriger. Stackarn har det inte så lätt alla gånger men han kämpar på och försöker vara sig själv genom allt som livet tvingar honom att genomlida. 


7. Assad i böckerna om Avd Q av Jussi Adler-Olsen. Kör sin egen stil och med små oskyldiga frågor och gester gör han sig oumbärlig.  (Ska kanske påpekas att jag enbart läst den första än så länge.)


8. Samwise "Sam" Gamgee, Frodos sidekick i Tolkiens Lord of the Rings. Godhjärtad och trogen. (Blandar man in filmerna också är Pippin också en favorit.)


9. Big Ger Cafferty, Rebus fiende/vän eller vad man ska kalla honom i Ian Rankins böcker. Varandes på olika sidor om lagen ger ju viss spänning i vilken relation som helst, och med allt annat som hänt kan det ju inte bli annat än komplicerat. Mest överens är de nog att en liten dram eller två sällan är fel. 


10. I Anna Karenina av Leo Tolstoj är det också en ganska stor samling karaktärer, men vill nog kalla favoriten Oblonsky en bi-karaktär i mycket ändå. Vet egentligen inte riktigt varför jag gillar honom, det bara är något trots hans många fel och brister. 

Teaser Tuesday Aug. 27

Dags för Teaser Tuesday från should be reading idag. 

Instruktion:


• Grab your current read

• Open to a random page
• Share two (2) “teaser” sentences from somewhere on that page
• BE CAREFUL NOT TO INCLUDE SPOILERS! (make sure that what you share doesn’t give too much away! You don’t want to ruin the book for others!)
• Share the title & author, too, so that other TT participants can add the book to their TBR Lists if they like your teasers!

"Taylor was scowling,  trying to make sense of it. Perez thought he was like an anthropologist, coming to terms with some remote tribe's rituals and mores." s. 174

25 aug. 2013

Bokbloggsjerka 23-26 augusti

Den här veckan är Annikas frågeformulering så här:

Låt oss återgå till ämnet karaktärer för en stund: Finns det någon karaktär som bär upp sitt namn exeptionellt bra?

Svårigheten i den här frågan är att det finns karaktärer vars namn egentligen inte säger någonting men som sedan blivit ett koncept vilket i sin tur påverkar hur man nu ser på namnet (hänger ni med?). Exempel på detta är  Mr Darcy i Pride and Prejudice. Namnet i sig var inte från början speciellt meningsfullt vad jag vet men nu är det ett koncept och namnet har tagits upp i andra böcker där man får en väldigt klar bild av vilken typ av karaktär det är, exempel Bridget Jones's Diary

Sedan finns det andra som är mer uppenbart träffsäkra, tänker på många av karaktärerna i Harry Potter precis som många andra tagit upp, till exempel Severus Snape.

Många karaktärer från serietidningsvärlden har deskriptiva namn, de första jag kommer på är Kalle Anka, Bamse, Batman och Green Arrow. (Även om de två sista är smeknamn så är det ju så de refereras till oftast.)


Vinn klassiker hos Marcusbiblioteket

Marcus lottar ut klassiker från Bonnier. Självklart är jag med och tävlar.

Min favoritklassiker är Pride and Prejudice. Vilken är din?

A till Ö undersökning

Anna på Boktycke la upp denna undersökning häromdagen. Kul med lite boknördiga frågor såhär på en latsöndag :)

Author you’ve read the most books from:
Enligt Goodreads är det Ian Rankin, 27st. Hade inte ens kunnat säga att det fanns så många :)
Best Sequel Ever:
Oj, ingen lätt fråga. Men alltså uppföljare till en specifik bok, inte en bokserie i meningen "A DCI Banks book". Sagan om de två tornen i Lord of the Rings trilogin av J R R Tolkien.

Currently Reading:
Läser Raven Black av Ann Cleeves och Maktspelerskan - drottning Kristinas revolt av Erik Petersson.

Drink of Choice While Reading:
Te, te och lite mer te. 

E-reader or Physical Book?
Har inte kommit in i det här med e-böcker. Har precis blivit med en mini platta och tror det kan bli ett bra komplement till fysiska böcker men tror inte att något någonsin kommer slå att krypa under en filt med en kopp te och läsa en fysisk bok men blad som vänds och lukten av papper. 

Fictional Character You Probably Would Have Actually Dated In High School:
Oj, ingen lätt fråga. Men baserat på sådant jag läst på senare tid och som har den åldern i boken, är ju lite svårt att vete hur någon var för tio år sedan, Thomas i The Maze Runner serien.

Glad You Gave This Book A Chance:
Även om jag inte egentligen gillar boken så är jag glad över att jag äntligen fick tummen ur och läste Anna Karenina

Hidden Gem Book:
Inunder av Ann-Marie Tung Hermelin. Fick den genom Booked och den är helt fantastisk. Hade aldrig upptäckt den själv annars. 

Important Moment in your Reading Life:
Oj, svårt att säga. Men kanske när jag insåg att det inte är svårt att läsa på engelska. Vet inte exakt när men i tonåren någon gång. Öppnade en helt ny värld även om man kan få tag i det mesta översatt så är det inte riktigt samma sak. 

Just Finished:
Warm Bodies av Isaac Marion. Har läst att den ska få en uppföljare. Vet inte riktigt hur det ska funka men kommer definitivt att läsa den.

Kinds of Books You Won’t Read:
Läser det mesta. Men förutom ovanstående bok som inte är genretypisk så är inte zombieböcker min grej. Vampyrer, varulvar och annat, ja, men det här med zombies, njae not my cup of tea. 

Longest Book You’ve Read:
Håller inte koll på det där med sidantal men kanske någon av böckerna i A Song of Ice and Fire av George R R Martin eller någon klassiker.

Major book hangover because of:
Senaste var väl Anna Karenina av Leo Tolstoj. Den var så mastig och andra halvan var inte bra. Var svårt att plocka upp en ny bok bara för att den tryckt ned läsglädjen och gjort det till läs måste istället (bokcirkelbok så kunde inte bara sluta läsa).

Number of Bookcases You Own:
Ok, två som är matade från båda håll och en halv (har annat i sig också) hemma hos mig. Sedan har jag fortfarande två som är mestadels fyllda med böcker hemma hos mina föräldrar... 

One Book You Have Read Multiple Times:
Är dålig på att läsa om böcker men Pride and Prejudice av Jane Austen har blivit det över åren.

Preferred Place To Read:
På sommaren gärna på balkongen, annars i min höj och sänkbara säng eller soffan. Relativt nya läsfotöljen är en bubblare inför kommande inneläsarsäsong.

Quote that inspires you/gives you all the feels from a book you’ve read:
Är dålig på att komma ihåg citat sådär, men det finns ett Shakespearecitat som har suttit på mitt kylskåp i många år: "This above all - to thine own self be true" från Hamlet.

Reading Regret:
Vet inte om jag har något faktiskt, utom kanske klassikern att man önskar man hade läst fler böcker...

Series You Started And Need To Finish(all books are out in series):
Utvandrarserien av Vilhelm Moberg. Har bara läst första men måste läsa de andra också.

Three of your All-Time Favorite Books:
Pride and Prejudice av Jane Austen, David Copperfield av Charles Dickens och Ivanhoe av Sir Walter Scott.

Unapologetic Fangirl For:
Hmm har egentligen aldrig något behov av att skämmas eller förklara mig för något jag läser, men kanske The Parasol Protectorate-serien då den av människor som träffat mig anses vara förvånande att jag läst och gillat.

Very Excited For This Release More Than All The Others:
När nu nästa del i A Song of Ice and Fire kommer ut. 

Worst Bookish Habit:
Köper egentligen alldeles för mycket böcker. Framförallt att jag köper nya böcker istället för att läsa de jag redan har som jag egentligen också vill läsa.

X Marks The Spot: Start at the top left of your shelf and pick the 27th book:
Tar då bokhyllan som är vänd mot mig där jag sitter just nu... Believing the Lie av Elizabeth George.

Your latest book purchase:
Se här.

ZZZ-snatcher book (last book that kept you up WAY late):
Warm Bodies av Isaac Marion. Det var ju bara liite kvar i boken... :)

Ålder då du lärde dig att läsa:
Svårt att säga men enligt min mamma var jag intresserad av bokstäver så snart jag kunde prata. Vet inte när det övergick till regelrätt läsande men har "alltid" varit en bokmal. Innan jag kunde läsa böcker så gick jag och satte mig med bilderböcker eller djurböcker och "läste" de själv.

Äldsta boken du har läst (i originalutgivningsår):
Har ju läst en del i Bibeln hur man nu ska räkna detta... Annars om man ska räkna på originalspråk så kanske Shakespeare dvs slutet på 1500- början på 1600-talet. 

Överst i din olästa bokhög (d.v.s. vilken bok som du inte har läst innan kommer du att läsa härnäst):
Är grymt sugen på att läsa The Testament of Mary av Colm Tóibín så det blir nog den.

Posta gärna din version av listan på din blogg!

Vinn en Letto!

Hos Monika på Bokföring enligt Monika kan man just nu vinna en Adlibris Letto med 10 (!) böcker i. Självklart är jag med och tävlar.

Tävling hos Cissi Grip

Hos Cissi kan man just nu tävla om Lust av Åsa Schwartz. Är du sugen på att vinna måste du passa på, vinnare dras ikväll efter klockan 20. 

Tävling hos Västmanländskan

Hos Västmanländskan kan man just nu vinna två böcker av Cecilia Samartin. Men skynda på, tävlingen pågår bara till klockan 21 ikväll.

21 aug. 2013

Nya böcker

Idag gjorde jag något jag inte gjort på länge,  jag lånade en bok på biblioteket.  Maktspelerskan - Drottning Kristinas revolt av Erik Petersson är vår nästa bokcirkelbok, ser fram emot att fördjupa mig i denna spännande kvinnas historia. 


Sedan kom det en liten beställning som råkade bli när jag fick i uppdrag att beställa present till någon annan (helt normalt eller hur?:)).  
To Kill a Mockingbird av Harper Lee, har pinsamt nog inte läst denna klassiker än.
Emperor - The gates of Rome av Conn Iggulden. 
The book of Summers av Emylia Hall.
World Without End av Ken Follett, tyckte mycket om Pillars of the Earth så ska bli kul att läsa den fristående forsättningen.

20 aug. 2013

Teaser Tuesday Aug. 20

Testar en Teaser Tuesday från should be reading idag. 

Instruktion:


• Grab your current read
• Open to a random page
• Share two (2) “teaser” sentences from somewhere on that page
• BE CAREFUL NOT TO INCLUDE SPOILERS! (make sure that what you share doesn’t give too much away! You don’t want to ruin the book for others!)
• Share the title & author, too, so that other TT participants can add the book to their TBR Lists if they like your teasers!





"A tear escapes one eye and she seems startled by it. She brushes it away like a mosquito." s.56

Top Ten Tuesday v 34

Tisdag igen och dags för en Top Ten Tuesday från The Broke and the Bookish. Den här gången handlar det om hjälpmedel när man bokbloggar. "Top ten things that make our life as bloggers easier/better."

1. Kan ju bara vara Goodreads. Att lägga in böcker man blir sugen på när man läser andra bloggar, nytt som kommer, få nya förslag baserat på läst... listan med fördelar kan göras lång.

2. Feedly tycker jag är riktigt bra för att kunna läsa och spara intressanta inlägg 

3. Mina bokcirklar, är med i en på nätet och en IRL. De hjälper mig att pusha mina gränser för vad jag läser och testa nya saker som kanske skulle få stå tillbaka för det mer välbekanta annars.

4. Andra bokbloggare, även här hittas nya små juveler och trevliga personer att diskutera böcker med.

5. Familj och vänner (så ingen blir glömd). Har turen att ha flera personer som är lika boknördiga som jag i min närhet som det kan lånas böcker av (och till förstås) och få nya tips av. 

6. Resor. När jag åker bort i rekreationssyfte brukar jag alltid leta mig fram till någon slags bokhandel där det inhandlas en eller flera böcker. Det kan vara loppis, second hand, antikvariat, vanlig bokhandel... Behöver inte vara längre bort än promenadavstånd (blir ju kanske iofs inte resa men ändå).

7. Erbjudanden. Handen på hjärtat, vem med ett bokintresse har inte sett ett "tag 4 betala för 3" erbjudande för att sedan plocka ned en eller flera helt okända titlar/författare i blandningen. Se även bokreor och liknande.

8. Redan efter ett par dagar kan jag se att min nya lilla tablet kommer att vara en stor del i mitt bokbloggande på flera sätt. 

9. Datorn i sig förstås är ju a och o för att kunna bokblogga. Tycker att det är svårt att få till layout i mobil eller på min tablet så det blir oftast drafts där och sedan publicering på datorn. 

10. Twitter eller någon av de varianter som finns på den. Utmärkt sätt att sprida ut sina blogginlägg och öka trafiken till sin sida. 

Finns fler saker som hjälper till men det här var de som jag kom på såhär. Ska bli intressant att se vad ni andra säger i frågan :)

Jag tror jag blir galen / börjar gråta

Skrev ett ganska långt inlägg om Etiquette och Espionage nyss och publicerade det så fint. Helt plötsligt har det gått tillbaka till det sparade draftet som typ bara är bilden och betyget... :( Får väl skriva om men orka just nu liksom... 

Etiquette & Espionage av Gail Carriger

14-åriga Sophronia har en talang för att hamna i trubbel. Inte så att hon medvetet söker sig till sådant, det är bara att hon är så nyfiken på att få reda på hur saker och ting fungerar att det oftast leder till trubbel av något slag när hon monterat ned det ena eller andra eller klättrat upp någonstans för att undersöka något på närmre håll. Och en dam uppför sig ju helt enkelt inte så. Alltså har det bestämts att Sophronia ska skickas iväg på "finishing school" där de ska lära henne att bli en dam. Vad familjen inte vet är att det är inte bara etikett som lärs ut vis skolan, utan även informationsinsamling (genom användandet att feminin list) och lönnmord. 

Denna bok utspelar sig några tiotals år innan Carrigers föregående serie The Parasol Protectorate. Det är samma värld med övernaturliga varelser som lever öppet sida vid sida med vanliga människor, även om de inte verkar vara riktigt lika synliga i samhället i stort än. Jag kände att jag hade stor nytta av att ha läst TPP innan då många av världens inneboende regler, som t ex varför en varulv eller vampyr inte kan röra sig hur den vill, inte förklaras på djupet i denna på samma sätt som det gjort i föregående serie. 

Jag tycker om hur några karaktärer från TPP dyker upp även i denna i en annan form. Vi får träffa Sidheag Maccon, Lady Kingair, i form av skolkamrat till Sophronia. På skolan finns även formerly Lefoux (innan hon blev formerly) och Genevieve. 

Även om denna utspelar sig tidigare så är det mer steampunkigt med mekaniska betjänter och mechanimals (Bumbersnoot!). Känns lite konstigt kontinuitetsmässigt men det kanske förklaras ju närmre denna serie kommer den andra tidsmässigt. Ser fram emot nästa del som förhoppningsvis kommer i november. 

Betyg: 4/5

Böcker jag läst tidigare av samma författare: Soulless, Heartless, Timeless, Blameless och Changeless.

Det här är bok nummer ett i serien Finishing School.

Det här är variant två på inlägget då det första mystiskt försvann. Hoppas det här blev bättre, men surt att det försvann något man jobbat med en halvtimme :(

19 aug. 2013

Tematrio - sommarens läsning

Såg veckans tema från Lyran och tänkte det här blir ju lätt det är ju bara att ta de jag gett best betyg under sommaren... Loggar in på Goodreads och inser att jag kommit in i ett stim med 4:or under sommaren. Det är ju trevligt men hjälper ju inte här... Kommer därför "fuska" lite i min trio denna vecka.

1. I sommar har jag läst den helt suveräna The Parasol Protectorate seien av Gail Carriger. Steampunk och övernaturliga väsen. Perfekt sommarläsning visade det sig. 

2. En annan riktigt bra serie jag läst är The Maze Runner trilogin av James Dashner. Framtidsdystopi i lite Hungerspelsanda, men bättre om man frågar mig. 

3. Sist men inte minst så stiftade jag denna sommar för första gången bekantskap med Maria Langs böcker. Mördaren ljuger inte ensam var en mycket charmig och trevlig pusseldeckare. 

Nytt i bokhyllan

Gjorde dagens goda gärning och sponsrade båda de lokala antikvariaten. Det ena genom att köpa Tess of the d'Ubervilles av Thomas Hardy som jag tänkt på i flera år.  Det andra hade 2 för 25kr så det blev Scottish folk &fairy tales av Sir George Douglas (vad kan vara fel med det liksom) och The Bible of Clay av Julia Navarro, historia,  religion och modernt mysterium låter ju inte illa.

18 aug. 2013

Östgötsk bokbloggarträff?

Jag och Erikas bokprat pratade lite på Twitter häromveckan och spånade lite på om man kanske skulle dra ihop en östgötsk bokbloggarträff.  Skulle det finnas intresse för det?  (Har dålig koll på var alla kommer ifrån.) Lämna en liten kommentar med någon form av kontaktuppgift så får vi se vad som händer, vi skulle i alla fall tycka att det var roligt att träffas ett gäng IRL också :)

16 aug. 2013

Mördaren ljuger inte ensam av Maria Lang


Mördaren ljuger inte ensam är en charmig bok. Ja, det är den första tanken jag har när jag läst klart den. För det kan ju inte annat än kännas charmigt med det tidstypiska språket, boken är från 1949, och den avsaknad av teknik som vi idag tar för givet. Bara en sådan sak som att de inte kan ringa förrän klockan åtta på morgonen eftersom det inte finns någon i växeln innan dess. 


Boken har ett klassiskt upplägg med en avgränsad yta, ett fast antal misstänkta som minskar med tiden. Jag kom hela tiden på mig själv att jämföra med Agatha Christie. Puck (!) är på semester i bergslagen med en blandning av människor som hon känner mer eller mindre väl. Det sker ett mord och Puck är den som upptäcker liket. Hon tar hjälp av Eje och tillsammans ser de till att polisen blir kontaktad och så småningom dyker de även upp på ön. Alla inbördes förhållanden, nya och gamla, dras fram i ljuset en efter en tills mördaren är avslöjad. En perfekt sommarpusseldeckare alltså.


Jag känner att jag lätt kommer in i språk och teknikavsaknad, kanske är det för att de befinner sig på en ö vilket även idag kan vara lite (i brist på bättre ord) primitivt. Det som skaver mest är den allmänna okunskapen hur man "bör" bete sig vid en brottsplats. Det känns som om alla modernare deckare både i bokform och på tv har präntat in i oss att man inte stövlar omkring på en brottsplats hur som helst och pillar på saker och ting. 


Kunde inte låta bli att lägga upp denna fina persongalleri bilden. Helt underbart.

Jag rekommenderar verkligen de som inte läst denna att göra det och jag kommer se till att fler av Langs böcker letar sig hem till mig på ett eller annat vis. 

Betyg 4/5

Det här är den första boken i serien om Christer Wijk.

Den här boken lästes tillsammans med Deckarcirkeln. 

Böcker jag läst tidigare av samma författare: Jag har inte läst något av Maria Lang tidigare.

Bokbloggsjerka 16-19 augusti

Fredag igen och dags för veckans jerka. Denna vecka undrar Annika: 
Finns det någon författare som i ditt tycke kommer undan med de så förhatliga klichéerna?

Svårt att komma med något bra exempel i detta men jag skulle säga att skriver författaren tillräckligt bra både språkmässigt och om historien är tillräckligt bra och engagerande så bryr jag mig nog inte om klichéer överhuvudtaget. Bästa svaret jag kan komma med känner jag. 

Trevlig helg på er!

13 aug. 2013

Top Ten Tuesday v33

Dags för en Top Ten Tuesday från The Broke and the Bookish igen. Denna vecka handlar det om böcker som utspelar sig i en viss miljö. Vilken får man välja själv. Som den anglofil jag är så får det bli tema Böcker som utspelar sig någonstans i Storbritannien.

1. Aftermath av Peter Robinson. Första boken jag läste om DCI Alan Banks som bor i Yorkshire någonstans. Är numera någonstans i mitten av serien men jag tycker fortfarande att den kanske är den absolut bästa.

2. P. D. James är en av mina absoluta favoritförfattare. Hennes böcker om Adam Dalgliesh är helt underbara. Allra bäst är Original Sin som utspelar sig i London. 

3. Elizabeth Georges Lynley arbetar vid Scotland Yard i London. I What Came Before He Shot Her är det inte Lynley som står i centrum, men den är riktigt bra och intressant att få se händelser från ett annat perspektiv.

4. Även om jag älskar Tony Hill och Carlo Jordan böckerna så är min absoluta Val McDermid favorit en fristående bok som heter The Distant Echo om ett lik som hittas på en kyrkogård i Skottland för 25 år sedan och de kopplingar som finns till händelser i nutid. 

5. Wolf Hall av Hilary Mantel. Jag vet att den är överallt nu i och med den svenska översättningens utkommande men den är ju helt lysande. England, Henry VIII, kan det bli bättre? (Det skulle vara tvåan då :)) 

6. On Chesil Beach av Ian McEwan. Utspelar sig på, Chesil Beach, Dorset, till största delen. Lågmäld och finstämd bok om ett nygift par.

7. Wuthering Heights av Emily Brontë. Också Yorkshire. Catherine och Heathcliff. 

8. Pride and Prejudice av Jane Austen. (Kunde inte låta bli.) Hertfordshire/Derbyshire. Mr Darcy och Lizzy! Men även Bingley och Jane, Mr Collins och Charlotte, Wickham och Lydia... 

9. Soulless av Gail Carriger. Första delen i The Parasol Protectorate-serien utspelar sig i London. Gillar verkligen karaktärerna i den här serien.

10. Sherlock Holmes av Sir Arthur Conan Doyle. Utspelar sig (som alla vet) i London. Mitt absoluta favoritfall är The Sign of Four

Tematrio - yrkestitel

Eftersom Lyran börjat nytt jobb ber hon oss tipsa om tre romaner/böcker/texter som innehåller ett yrke i titeln.

Tänkte först som många på The Gravedigger's Daughter men ska försöka komma på tre andra. 

1. The Complaints av Ian Rankin. Fösta boken om Malcolm Fox. The Complaints är smeknamnet på polisens interna utredningsenhet där Fox arbetar. 

2. The Professor av Charlotte Brontë. Ska kanske vara ärlig och medge att jag inte har läst denna själv än, men den finns i bokhyllan.

3. Teacher Man av Frank McCourt. Tredje delen i hans självbiografiska böcker. (Innan har vi ju som bekant Angela's Ashes och 'Tis.)

11 aug. 2013

Tematrio - resfeber

Är ju fasligt efter denna vecka och har inte gjort någon tematrio än. 
Denna veckas tema hos Lyran är alltså resor. "Berätta om tre bra böcker som innehåller resor, gärna av lite mer äventyrlig art."

1. I Lord of the Rings (Sagan om Ringen) av J.R.R. Tolkien så är ju hela boken en resa för att kunna förstöra ringen. 

2. I Fladdermus mannen av Jo Nesbø så åker Harry Hole till Australien där en norsk ung flicka försvunnit. 

3. I Sovereign av C.J. Sansom så färdas Matthew Shardlake och Jack Barak motvilligt till York i kungens tjänst. 

100 svenska böcker...

...att läsa innan man dör. 

Hittade denna hos beasbokhylla som i sin tur hittat den någon annan stans. 
Här kommer listan och de böcker jag har läst har jag fetmarkerat. 
 
1. Romanen om utvandrarna – Vilhelm Moberg (1949-59) Har dock bara läst första boken...
2. Pippi Långstrump – Astrid Lindgren (1945)
3. Bröderna Lejonhjärta – Astrid Lindgren (1973)
4. Romanserien ”Stad” – Per Anders Fogelström (1960-1968)
5. Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige – Selma Lagerlöf (1906-07)
6. Emil i Lönneberga – Astrid Lindgren (1963)
7. Röde Orm – Frans G. Bengtsson (1941-45)
8. Mio min mio – Astrid Lindgren (1954)
9. Ronja Rövardotter – Astrid Lindgren (1981)
10. Juloratoriet – Göran Tunström (1983)
11. Jerusalem – Selma Lagerlöf (1901-02)
12. Aniara – Harry Martinson (1956)
13. Simon och ekarna – Marianne Fredriksson (1985)
14. Händelser vid vatten – Kerstin Ekman (1993)
15. Ondskan – Jan Guillou (1981)
16. Jack – Ulf Lundell (1976)
17. Den allvarsamma leken – Hjalmar Söderberg (1912)
18. Mor gifter sig – Moa Martinson (1936)
19. En komikers uppväxt – Jonas Gardell (1992)
20. Böckerna om Bert – Anders Jacobsson/Sören Olsson (1987- )
21. Kejsaren av Portugallien – Selma Lagerlöf (1914)
22. Strändernas svall – Eyvind Johnson (1946)
23. Nässlorna blomma – Harry Martinson (1935)
24. Doktor Glas – Hjalmar Söderberg (1905)
25. Dvärgen – Pär Lagerkvist (1944)
26. Den som vandrar om natten – Marianne Fredriksson
27. Jag saknar dig, jag saknar dig – Peter Pohl
28. Anna, Hanna och Johanna – Marianne Fredriksson
29. Böckerna om Sune – Anders Jacobsson/Sören Olsson
30. Din stund på jorden – Vilhelm Moberg
31. Vinterviken – Mats Wahl
32. Tordyveln flyger i skymningen – Maria Gripe
33. Villospår – Henning Mankell
34. Vägen till klockrike – Harry Martinson
35. Markurells i Wadköping – Hjalmar Bergman
36. Barabbas – Pär Lagerkvist
37. Agnes Cecilia: en sällsam historia – Maria Gripe
38. Molnfri bombnatt – Vibeke Olsson
39. Vendetta – Jan Guillou
40. Den femte kvinnan – Henning Mankell
41. Mördare utan ansikte – Henning Mankell
42. Ormens väg på hälleberget – Torgny Lindgren
43. Böckerna om Alfons Åberg – Gunilla Bergström
44. Alla vi barn i Bullerbyn – Astrid Lindgren
45. Trägudars land – Jan Fridegård
46. Vem älskar Yngve Frej? – Stig Claesson
47. Steget efter – Henning Mankell
48. Saknaden – Ulf Lundell
49. Den vita lejoninnan – Henning Mankell
50. Rid i natt – Vilhelm Moberg
51. Bombi Bitt och jag – Fritiof Nilsson Piraten
52. Madicken – Astrid Lindgren
53. Gentlemen – Klas Östergren
54. Lars Hård – Jan Fridegård
55. Raskens – Vilhelm Moberg
56. Gäst hos verkligheten – Pär Lagerkvist
57. Kallocain – Karin Boye
58. Kvartetten som sprängdes – Birger Sjöberg
59. Hans nådes tid – Eyvind Johnson
60. Rövarna i Skuleskogen – Kerstin Ekman
61. Hummelhonung – Torgny Lindgren
62. Janne, min vän – Peter Pohl
63. Bara en mor – Ivar Lo-Johansson
64. Ett drömspel – August Strindberg
65. Bränt barn – Stig Dagerman
66. Stjärnor utan svindel – Louise Boije af Gennäs
67. Bock i örtagård – Fritiof Nilsson Piraten
68. Blindgång – Marianne Fredriksson
69. Böckerna om Karlsson på taket – Astrid Lindgren
70. Comédia infantil – Henning Mankell
71. Herr Arnes penningar – Selma Lagerlöf
72. Miranda och pärlhalsbandet – Kerstin Sundh
73. Romanen om Olof – Eyvind Johnson
74. Vävarnas barn – Per Anders Fogelström
75. Pappan och havet – Tove Jansson
76. Tjuven – Göran Tunström
77. Häxringarna – Kerstin Ekman
78. Vinter i paradiset – Ulf Lundell
79. Coq rouge – Jan Guillou
80. Böckerna om Kulla-Gulla – Martha Sandwall-Bergström
81. Vi på Saltkråkan – Astrid Lindgren
82. Evas bok – Marianne Fredriksson
83. Skuggan över stenbänken – Maria Gripe
84. Fru Björks öden och äventyr – Jonas Gardell
85. Kvinnor och äppelträd – Moa Martinson
86. Merabs skönhet -Torgny Lindgren
87. Frestelsernas berg – Jonas Gardell
88. Böckerna om Pettson och Findus – Sven Nordqvist
89. Statarna – Ivar Lo-Johansson
90. Fiendens fiende – Jan Guillou
91. Dikter – Karin Boye Delar iaf.
92. Kyssen – Ulf Lundell
93. Barnens ö – P C Jersild
94. Utvald att leva – Jerzy Einhorn
95. Clownen Jac – Hjalmar Bergman
96. Löwensköldska ringen – Selma Lagerlöf
97. Mormor gråter och andra texter – Jonas Gardell
98. Syndafloden – Marianne Fredriksson
99. Efter floden – P C Jersild
100. Århundradets kärlekssaga – Märta Tikkanen
 
22/100, det var ju inte många. Några av de som inte lästs ligger redan i läshögen så statistiken borde förbättras snart.

Bokbloggsjerka 9-12 augusti

Har inte varit med på jerkan förut och med veckans ämne kändes det perfekt att doppa tårna i det lite.

 Vi tar en enkel fråga den här veckan: vad läser du just nu?
Just nu läser jag Mördaren Ljuger Inte Ensam av Maria Lang. Första bekantskapen med henne och så här ca halvvägs igenom älskar jag den. Har sett andra som kommenterat att de tycker att språket är gammalmodigt, bara charmigt säger jag. Det enda är att man har svårt att tänka att de inte har alla moderna polistekniker och liknande som vi har idag, plus att de måste vänta in att telefonväxeln ska öppna för att kunna ringa :)

8 aug. 2013

Nya böcker

Även om jag inte aktivt sökt nya böcker så har det smugit sig hem några böcker på senare tid.


Först Märkta för livet av Emelie Schepp. Utspelar sig i Norrköping där jag bok så när jag var inne på Östensons en sväng och de i princip gav bort den kunde jag ju inte motstå :)

Smaka på Sverige!  av Lillemor Hvitfeldt. Har ju ärvt min mors fetisch för kokböcker så när jag såg denna på marknad kunde jag ju inte stå emot. Har redan testat supergott tomatpajsrecept ur den.

Trespass av Rose Tremain. Pappas fina kusin C har varit på besök från London med sin familj och det är ju så onödigt att ta med sig lästa böcker hem när de kan få ett fint adoptivhem här :) Ny författare för mig så det ska bli kul, har förstått att hon skrivit ett helt gäng.

7 aug. 2013

The Death Cure av James Dashner

OBS! Detta inlägg kan innehålla spoilers när det gäller de två föregående böckerna i serien.

Äntligen är alla tester över och WICKED har fått in alla sina data som de behöver. Ja eller, de behöver bara lite mer, annars skulle de ju inte vara WICKED. Alla ska nu få sina minnen tillbaka, alla som vill, för de har ett val i detta. Thomas som inte litar på WICKED för fem öre efter allt de utsatt honom och hans vänner för bestämmer sig för att det är bättre att försöka fly än att vara kvar i deras facilitet. Tillsammans med Newt, Minho, Brenda och Jorge ger de sig iväg och får för första gången se hur världen utanför WICKEDs experiment ser ut, och det är inte vackert. 

Tycker att Dashner lyckas hålla en hög kvalitet och bra tempo genom hela trilogin, och utan att avslöja något så tycker jag att han gör ett bra avslut på hela historien också. Som vanligt så får vi som läsare information i samma takt som Thomas och hans vänner och det är bitvis hjärtskärande när oförutsedda konsekvenser av handlingar och beslut kommer i dager. Det är beundransvärt hur mycket de orkar kämpa för en oviss framtid och hur starka de är i sin övertygelse att det måste finnas något ljus i tunneln någonstans, även om det hela tiden verkar släckas. Ser verkligen fram emot filmatiseringen och hoppas att de kan fånga den känsla som böckerna ger. För även om det är en hemsk framtid de lever i, och som inte skulle vara omöjlig att den faktiskt hände, så lämnar ändå Thomas och hans vänner mig med en varm känsla inombords.

Betyg 4/5

Böcker jag läst tidigare av samma författare: The Maze Runner, The Scorch Trials

Det här är den avslutande delen i The Maze Runner trilogin.

6 aug. 2013

The Scorch Trials av James Dashner

OBS! Det kan förekomma delar i denna recension som är spoilers från The Maze Runner.

Denna bok tar vid precis där den föregående slutat. De har tagit sig ut ur labyrinten och till säkerheten hos WICKED. Snart står det klart att testerna inte är slut och nu måste de enligt angiven tidsplan ta sig genom The Scorch där det 1. kan vara oerhört varmt, 2. finns Cranks.

Berättelsen fortsätter som sagt direkt på föregående bok och vi ställs inför nya val och bekantskaper. Jag gillar det faktum att karaktärerna är lika konfunderade över vad och varför saker och ting händer som jag som läsare är. Jag gillar också att de flesta karaktärer är inte genomgående goda eller onda utan någon slags grånyans. Det är också intressant att följa Thomas och andras försök till att reda ut samband och motiv samtidigt som jag som läsare försöker att göra samma sak. Skulle jag lita på den personen?  Vilket beslut skulle jag ta där? Skickligt skrivet förutom en liten kontinuitets fadäs i inledningen. Ser fram emot den avslutande delen och förhoppningsvis lite mer svar än frågor i den.

Betyg 4/5

Böcker jag läst tidigare av samma författare : The Maze Runner

Detta är del två i trilogin som börjar med The Maze Runner.