15 okt. 2013

Top Ten Tuesday v 42

Den här veckans topp tio sju handlar om böcker som man blivit tvingad att läsa.

top ten books i was "forced" to read!

Det kan vara antingen genom skolan, en bokklubb, vän(ner) eller helt enkelt att det känns som om alla utom du själv läst den. Det behöver inte nödvändigtvis ha varit en dålig upplevelse, bara att du inte valde själv.

1. The Parasol Protectorate-serien av Gail Carriger. Min kompis tjatade om att jag skulle gilla den så tillslut gav jag med mig. Ett beslut jag inte ångrat.

2. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. Det kändes som om alla utom jag hade läst den. Också ett lyckokast när jag väl tog tag i den.

3. Anna Karenina av Leo Tolstoj. Låste denna med min bokklubb. Visst hade jag tänkt att jag skulle läsa den många gånger innan men inte tagit mig för. Blev inte överförtjust men är glad att jag läst den nu iaf.

4. Sagan om Ringen av J.R.R. Tolkien. Fick hela serien som kanske 11-åring av mina föräldrar (ja eller pappa var nog den drivande). Försökte läsa men det klickade inte alls. Något/några år senare försökte jag igen, och älskade. Slukade allihopa på ingen tid alls. Sedan har den ju lästs om några gånger och på engelska nu osv.

5. Röda Rummet av August Strindberg. På gymnasiet. Var väl inte så intresserad av att läsa den innan men också glad att jag faktiskt läst.

6. Hemsöborna av August Strindberg. Också i skolan, inte bara en gång utan två med några år emellan. Gillar den mer efter att ha sett tv-serien. 

7. The Great Gatsby av F. Scott Fitzgerald. Kände mig tvingad att läsa den efter att ha sett filmen. Ångrar mig inte!

Kan verkligen inte komma på något mer hur jag än vänder och vrider på det. De flesta skolböcker vi skulle läsa som t ex Skriet från vildmarken och liknande hade jag redan läst när vi väl kom till dem, och gillat för det mesta så blev inte tvingad till så mycket. 

6 kommentarer:

 1. August Strindberg läste jag nog mest för att det var en sån där författare man "borde" läsa. Fast det kanske också är en form av tvång...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo tvång kan ju vara på många sätt, tex som du säger att det känns som om man borde bara för att den är en klassiker och som bokintresserad borde man kunna förhålla sig till den.

   Radera
 2. Hundraåringen läste jag högst frivilligt, och jag gillade den mycket! Gatsby blev jag tvingad att läsa och gillade inte särskilt mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen var det ju frivilligt med båda. Men det var svårt att komma på rena tvångsläsningar där jag verkligen inte kunde komma undan :)

   Radera
 3. Strindberg har jag blivit tvingad att läsa noveller, pjäser och utdrag av. Aldrig igen, är tyvärr min åsikt. Det känns som om jag borde, men det kommer nog aldrig bli av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var inte jätteförtjust jag heller men ska man läsa så är det Hemsöborna och Röda Rummet som är mest lättillgängliga. Min far är Stindbergsnörd, har allt, men tom han inser att det inte är för alla.

   Radera