22 okt. 2013

Top Ten Tuesday v 43

Dagens Top Ten Tuesday handlar om namn på karaktärer: 

top ten character names I LOVE or top ten most unusual character names! Feel free to come up with your own twist on the character names if this doesn't work exactly for you!

Siktar in mig på namn jag gillar. Finns ju sådana man inte gör som t ex Renesme i Twilight, usch!

1. Hodor i A Song of Ice and Fire serien av George R. R. Martin. Med tanke på att hans namn är allt han kan säga så är det ett prefekt namn att kunna uttrycka allt möjligt med.

2. I princip alla karaktärer i Harry Potter böckerna av J.K. Rowling. De flesta har väldigt deskriptiva namn som passar karaktärerna som hand i handske, och som gärna får mig att dra på munnen lite.

3. Nu har jag bara läst en tredjedel av The Eyre Affair av Jasper Fforde men redan så här långt är det många roliga namn, Styx Hades t ex, inga poäng för att gissa om han är god eller ond :)

4. De flesta karaktärer i Sagan om Ringen av J.R.R. Tolkien. Lite mystiska, kraftfulla och passande till karaktärerna. 

5. Adam Dalgliesh, P.D. James detektiv. Gillade namnet långt innan jag visste hur man uttalade det.

6. Siobhan (Clarke) Rebus sidekick (ja eller nu är hon väl lite mer sin egen person) i böckerna av Ian Rankin. Vackert namn med svår stavning. 

7. Jack Barak i de medeltida deckarböckerna om Matthew Shardlake av C.J. Sansom. Man kan ju inte låta bli att dra vissa paralleller till en verklig person med liknande namn, även om de egentligen bara är lika till namnet. 

8. Sherlock Holmes från böckerna av Sir Arthur Conan Doyle. Namnet betyder ju så mycket idag så hur kan man undgå att gilla det om man gillar detektivhistorier. 

9. Wilfred av Ivanhoe ur Ivanhoe av Sir Walter Scott. Själva namnet har ett slags romantiskt hjälteskimmer över sig. 

10. Harry Hole från Jo Nesbøs böcker. Speciellt när han hamnar i situationer då namnet ska förstås på engelska :)

4 kommentarer:

 1. Jag gillar lite ironin i namnet Sherlock - som betyder "ljusa lockar" - med tanke på att Holmes i nio fall av tio porträtteras som mörkhårig.

  Harry Potter har många bra namn, och jag tror även att The Eyre Affair har det med :) Den sista har jag inte läst, men den verkar väldigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja håller med när det gäller Sherlock. I Mattias Boströms bok får man följa hur det kom sig att Sherlock fick det utseendet som han har, mycket intressant.

   Är nästan halvvägs genom The Eyre Affair nu och gillar den skarpt. Kommer definitivt att läsa fler i serien :)

   Radera
 2. Håller med dig om namnen i Harry Potterböckerna. Ännu en sak som Rowling lyckats bra med!

  SvaraRadera