18 mars 2013

Tematrio - Saint Patrick

Denna vecka ber Lyran oss att tipsa om irländska författare med anledning av St Patrick's Day som var igår. Med tanke på att jag bodde i Dublin i två år när jag var yngre (10år sen nu, huva vad åren går) så borde detta vara tämligen enkelt kan man tycka, men inte så jätte visar det sig när jag tittar igenom min boksamling. Många som brukar räknas som irländare är ju inte det i strikt mening, dvs om man räknar någon som är född och uppvuxen i landet (amerikanare brukar ju kalla sig irländare om deras farfarsfarfar kom därifrån och det är ju lite långsökt tycker jag iaf).

1. En av mina favoriter alla kategorier är Roddy Doyle och den kanske bästa bok är A Star Called Henry. Boken är den första delen i en trilogi som handlar om det moderna Irlands framväxande ur hans huvudperson Henry Smarts ögon. Första bokens fokus är Påskupproret och allt runt omkring när det gäller rebellernas kamp för ett Irland fritt från britternas styre och förtryck. De andra delarna i serien heter Oh, Play That Thing! och The Dead Republic.

2. Blir en ganska ny bok, The Mystery of Mercy Close av Marian Keyes. Denna bok är lite djupare än hennes vanliga böcker i det att huvudpersonen lider av depression. Det skildras på ett mycket trovärdigt sätt hur hon försöker att ta sig an sin vardag och sitt arbete samtidigt som hon har detta att hantera också. Riktigt bra, inte lika "ren" chiclit som hon annars brukar skriva med stor framgång. 

3. Colm Tóibíns Brooklyn. Mycket vackert skriven bok om en kvinna som i desperat behov av jobb på 1950-talet gör som många andra på Irland just då, söker sig till det förlovade landet i väst, USA och Brooklyn. Hon kämpar hårt för att skapa sig ett nytt liv och när hon väl börjat hitta fotfästet och lyckan tvingar omständigheter henne tillbaka till den lilla by hon kom från. 


Tänker göra en liten fuling och klämma in ytterligare en bok bara för att det finns så mycket att gilla med den. Boken heter Yeats is dead! (jag menar, bara det gör ju att man lockas till den, eller hur?). Det är en stafett roman  med 15 olika författare som skrevs till förmån för Amnesty International av författare så som redan nämnda Roddy Doyle och Marian Keyes men även exempelvis Joseph O'Connor, Frank McCourt och Anthony Cronin.

10 kommentarer:

 1. Jag har också med En stjärna kallad Henry. Älskar boken. Har uppföljaren men har inte läst den ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppföljarna är inte riktigt lika bra, men det är ändå Roddy Doyle och det är kul att följa Henry genom livet.

   Radera
 2. Både Roddy Doyle och Marian Keyes finns även i min trio. Den tredje du nämner känner jag dock inte till Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej tror inte han är lika känd här. Fick den i present då han var shortlisted (kortlistad?) till Man Bookerpriset. Brukar kolla lite där för att hitta nya författare.

   Radera
 3. Marian Keyes läste jag för många år sedan, men jag kommer tyvärr inte ihåg böckerna allt för väl. Jag minns att jag tyckte att de var trevliga.

  Brooklyn verkar väldigt intressant. Får ta och skriva upp den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Keyes böcker är väl ofta det, just trevliga. Lite lagom lättlästa sådär och lite puttinuttiga, chiclit helt enkelt. Lite skönt att sticka emellan med när man kör lite tyngre saker.

   Radera
 4. Doyle känner jag inte till får nog kolla upp detta, men Keyes har jag läst.Fast jag fixar inte läsa på engelska
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag säger som jag brukar säga, det är inte så svårt att läsa på engelska som man gärna vill tro :). Men samtidigt respekterar jag självklart de som känner sig mer bekväma med att läsa på svenska.
   Doyle är fenomenal, har inte läst i översättning så jag vet inte om man lyckas fånga hans språk som är en viktig del i det hela. Jag tror tyvärr inte att sista delen i trilogin som jag nämner finns på svenska men ett annat bra val av honom är "The Woman Who Walked Into Doors" (Kvinnan som gick in i dörrar), mycket bra och stark bok.

   Radera
 5. Keyes har jag också med, men en annan bok. Har inte läst den senaste om Walsh än :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Keyes är bra, tror jag läst alla vid det här laget. Hon har en speciell stil som jag gillar. Ofta romantiskt men inte sockersött.

   Radera