26 mars 2013

Top Ten Tuesday v 13

Veckans Top Ten Tuesday är lite knepig, frågan är nämligen vilka tio böcker man brukar rekommendera mest. För mig är det väldigt beroende på vem det är som frågar. Om jag vet att personen älskar chiclit så är det ju dit jag kanske går först i tanken, lika så om jag vet att de absolut inte vill läsa deckare, då kommer jag ju inte att föreslå det i första taget. Har försökt tänka mina egna favoriter som jag gärna skulle vilja att fler läste.

1. Var blev du av Bernatette av Maria Semple. Denna läste jag alldeles nyligen men kan tänka mig att det kommer bli en sådan jag rekommenderar andra att läsa. Gillar den unika stilen och den är också lite genreöverskridande så den skulle kunna passa människor med ganska olika boksmak.


2. Wolfe Hall av Hilary Mantel. För den som gillar böcker som utspelar sig i verklig historisk miljö, och ännu mer, de som gillar engelsk historia.Gillar att den för ovanlighetens skull har perspektivet från Cromwell. Har även en ny uppföljare i Bring Up The Bodies.

3. David Copperfield av Charles Dickens. Helt fantastik bok, en av mina verklige "all time favourites".

4. On Beauty av Zadie Smith. Bästa beskrivningen kommer från bokens baksida : "Why do we fall in love with the people we do? Why do we visit our mistakes on our children? What makes love truly beautiful?"

5. The Woman Who Walked Into Doors av Roddy Doyle. Lite fördomsfullt blev i alla fall jag förvånad över att den här boken kunde skrivas så bra av en man. Det nakna språket gör ordens innebörd så mycket starkare.

6. Inunder av Ann-Marie Tung Hermelin. Vacker bok och vacker text som behandlar svåra ämnen som sorg och saknar. En bok som stannar kvar länge.

7. The Inheritance of Loss av Kiran Desai. Uppe i Himalaya samlas en udda grupp människor när landet präglas av oroligheter.

8. The Kite Runner av Khaled Hosseini.  Hosseini har ett fantstiskt språk och visar upp en del av världen som i alla fall jag inte är så van att läsa om i böcker. Ser fram emot hans tredje bok som kommer i år.

9. Pride and Prejudice av Jane Austen. Austen är alltid ett säkert kort för mig. Böcker man kan återkomma till igen och igen. 

10. A Game of Thrones av George R.R. Martin. Här har man ju fler böcker efteråt om man gillar denna. Har fått personer som absolut inte trodde att de skulle gilla den att älska serien så den är nog mer genreöverskridande än andra kan vara.
2 kommentarer:

  1. Jag tror att jag har läst David Copperfield. Någon gång. Jag var nog bara så liten att jag inte kommer ihåg det idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var lika för mig när jag läste om den härom året. Väl värt det även om det är en tegelsten. Det finns en väldigt bra filmatisering också med en mycket ung Daniel Radcliff och Maggie Smith.

      Radera