1 mars 2013

Beautiful Creatures av Kami Garcia och Margaret Stohl

Denna bok blev jag verkligen förvånad av att läsa. Hade läst om den på lite olika bloggar och så klart sett att det är en film ute nu baserad på boken. Och när det är så hypat så är det ofta svårt att leva upp till det hela. Men det gjorde den för mig, och mer därtill. Jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att jag t ex skulle tycka bättre om denna än Twilight-serien (!). 

Bokens "berättare" är 16årige Ethan, en helt vanlig kille i en liten håla i södern i USA. Det som gör honom mest ovanlig är att hans mamma har gått bort ganska nyligen i en bilolycka. När skolan sätter igång efter sommarlovet är den stora nyheten att det kommit en ny tjej till skolan, en tjej som är allt annat än vanlig ska det visa sig. 

Även om boken på vissa sätt följer det inarbetade konceptet med pojke möter flicka, de faller för varandra, hinder dyker upp som gör att de måste kämpa för att kunna vara tillsammans (Romeo och Julia någon?), så är det tillräckligt med unika detaljer som gör att jag faller pladask för detta och har svårt att lägga den ifrån mig. 

Jag känner mig lite splittrad inför att se filmatiseringen efter att ha sett rollistan, en del bra skådisar, Jeremy Irons (senast lysande i The Borgias) och Margo Martindale (brilliant i den, i Sverige, tragiskt undervärderade Justified). Men som vanligt passar inte skådespelarna de bilder jag själv fått i huvudet när jag läst boken. Blir nog inte bio och efter jag läst de andra delarna i serien.

Betyg 4/5

Läst tidigare av samma författare: Har inte läst något av dessa förut.

2 kommentarer:

  1. Den här boken började jag läsa i igår, och än så länge är även jag positivt överraskad :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul :) Ser fram emot din recension framöver

      Radera