11 mars 2013

Tematrio - skolan

Denna vecka utmanar Lyran oss att tipsa om tre böcker som utspelar sig i skolmiljö till ära av hennes nya jobb. (Grattis till det förresten.) Här kommer mina tre "skolböcker".

1. Well-Schooled in Murder av Elizabeth George. George är en av mina favoritförfattare och med tanke på att hon skrivit ganska många böcker vid det här laget är det ju inte konstigt om man kan få in en i nästan vilket tema som helst :) I denna blir en pojke mördad som går på en lite speciell skola. Utredningen fokuseras på personal och elever på skolan när Lynley och Havers försöker ta reda på vad som hänt pojken. 

2. The Rule of Four av Ian Caldwell och Dustin Thomason. En sån där chansbok som köptes för en billig penning på bokrean för några år sedan. Boken utspelar sig på Princeton där några elever försöker lösa mysterierna kring en 1400-talstext, Hyperotomachia Poliphili, en text som enligt förordet finns på riktigt och är ganska omdiskuterad. I boken håller en av pojkarna/männen på att göra sin avhandling på texten och han drar något motvilligt med sig en av sina rumskompisar vars far innan sin död var besatt av texten. Ju mer ingrottade de blir i texten desto mer konstiga och farliga saker händer dem. Lite annorlunda bok med lite Dan Brown vibbar. Gillade den.

3. Teacher Man av Frank McCourt. Detta är alltså hans tredje bok efter Angela's Ashes och 'Tis. I denna del av sitt liv berättar McCourt om hur han blev lärare, de svårigheter han stötte på som ny och varför han tycker att det är så viktigt. Hur berättelsen hela tiden varit central för honom och hur han tillslut blev författare själv. Skiljer sig en del från de föregående böckerna men är väl värd att läsa.

16 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tack själv för dina tips. Jättebra när man har en 8-årig guddotter att få lite tips på lite nyare barnböcker än de man själv läste :)

   Radera
 2. Frank McCourt var väl känd för en annan bok har jag för mig, Ängel på trappsteget eller något sådant.
  Bra tips
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, Ängeln på sjunde trappsteget (Angela's Ashes) och Lyckans land ('tis). De första två är ju mer tragiska med uppväxten, även om han inte har det helt lätt som vuxen heller... Rekommenderar dem alla varmt.

   Radera
 3. Jag har bara läst Angela's Ashes och 'Tis av McCourt men bok tre låter oerhört intressant, måste jag säga. Jag visste inte att den fanns faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är inte på långa vägar lika känd som de andra. Lite annorlunda då han är vuxen och då blir stilen lite annorlunda också. Men väl värd att läsa tycker jag.

   Radera
 4. Jag läste Frank McCourts första bok. Den tyckte jag var bra. Caldwell & Thomasons bok låter intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. McCourts är favoritböcker. Och sen när man tänker på att de är självboigrafiska också...

   Radera
 5. Läser gärna Elizabeth George, men har inte läst denna. Tack för tipset!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en av hennes allra första Lynley, nr 2 i ordningen om jag inte missminner mig. Men de fungerar ju utmärkt att läsa i "fel" ordning så att säga :)

   Radera
 6. Nämen jisses, har jag missat den tredje boken av Frank McCourt!? Tack för det - jag älskade Angelas Ashes och gillade 'Tis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så lite så :) Ja den är verkligen inte lika känd som de andra. Tror jag upptäckte den på något bokbord vid någon resa på de brittiska öarna, annars hade den nog gått mig förbi också.

   Radera
 7. Nu när jag tänker på det, just den av Elizabeth George har jag ju. Den missade jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lätt hänt, hon har ju skrivit några stycken vid det här laget :)

   Radera
 8. Well-Schooled in Murder är verkligen bra :)

  SvaraRadera
 9. Ja, vad jag kommer ihåg av den, måste ha varit drygt 10 år sen jag läste den nu. Tänk om man bara hade tid att läsa om alla böcker man skulle vilja, och läsa allt nytt som man ännu inte läst...

  SvaraRadera