16 mars 2013

Var blev du av Bernadette av Maria Semple

Jag blev förvånad över hur bra jag tyckte att den här boken var. I och för sig hade jag inga större förväntningar, jag läste en kort beskrivning om den i ett mail från booked, tyckte att det lät intressant och lyckades klicka hem den.

Boken väver olika karaktärers historier och synvinklar till att skapa en verklighet som är precis så komplicerad som verkligheten faktiskt är. Det jag ser och upplever är inte nödvändigtvis samma sak som den som står bredvid mig, sannolikheten är snarare tvärt om, att vi kommer att berätta snarlika berättelser om vad som hänt, men inte identiska. Det är därför det är så svårt att skapa en bild av en händelse i efterhand (nu bortser vi från alla som filmar med sina mobilkameror även om de också vinklar verkligheten) eftersom allas olika bakgrund och erfarenheter gör att man fokuserar på olika saker och då missar helt andra om är viktiga för någon annan. Vi får följa Bee, hennes mamma Bernadette, hennes pappa Elgie, grannen Audrey vars son går i Bees klass, Elgies arbetskamrat Soo-Lin. Berättelsen böljar lite fram och tillbaka tidsmässigt och det är inte förrän man läst hela boken som pusslet är komplett och man vet vad som hänt och varför.  Jag vill inte säga mer egentligen, vad jag än skulle säga mer om handlingen skulle innebära att något i läsupplevelsen skulle förstöras. Jag skulle egentligen inte ens rekommendera att läsa baksidan på boken innan ni läser den. Gör det bara.

Det är väldigt svårt att kategorisera denna bok. Det är en skönlitterär roman. En bra sådan. Däremot stör jag mig lite på vissa översättningstekniska saker som t ex "nyhetsflash". Jag vet inte vad jag skulle ha valt istället, men för mig blir sådana detaljer till stakningar i mitt läsflyt, men ändå så sträckläste jag denna för jag kunde inte släppa själva historien. Men jag undrar nog om den kanske inte till och med kunnat vara en 5a om jag läst den i original.

Betyg 4/5

Läst tidigare av samma författare: Det här är den första boken jag läser av denna författare

Originalets titel: Where'd you go, Bernadette

Översättning: Gudrun Samuelsson

4 kommentarer:

  1. Jag klickade inte hem den , vilket när jag läser vad du skriver, synd.
    Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tråkigt. Ja, det har ju blivit allt svårare i takt med att vi blivit fler.

      Radera
  2. Jamen jaa! Jag tänkte också att jag borde ha läst boken på engelska istället! Hela hela tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anledningen till att jag försöker läsa böcker i original i största möjliga mån. Men får man en bok gratis så... :)

      Radera