27 juni 2013

Nytt i bokhyllan v 26

Den här veckan har det blivit en del nytt i bokhyllan tack vare rabatterbjudanden och tävlingsvinster.
Den här högen är inhandlad själv.
Ett litet snedsprång av Denise Rudberg (audiobok) har inte läst något av henne och det var för en gångs skull bra pris på ljudbok.
The fast diet av Dr. Michael Mosley och Mimi Spencer. Tror inte på bantning men detta är intressant, inte minst om man har typ 2 diabetes, hjärtsjukdom och cancer i nära släkt. 
Möt mig i Esteponia av Åke Edwardson. Utfyllnadsbok i erbjudandet, har inte läst något av honom tidigare.
I stundens hetta av Viveca Sten. Läste den fösta i Sandhamnsserien nyligen och tyckte om det så passade på att köpa denna.
Släkte av Håkan Östlundh. Nästa bok i deckarcirkeln.
Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg. Har varit sugen på den ett tag nu.
En man som heter Ove av Fredrik Backman. Kommer kanske vara sist i Sverige med att läsa denna men nu är den i alla fall här hemma.
Den bästa dagen är en dag av törst av Jessica Kolterjahn. Nästa IRL bokcirkelbok.

Lonely Planet guide till London. Ska åka och se Pride & Prejudice i London (yay), och kanske bokshoppa lite, så tänkte jag nog behövde en liten uppdaterad karta och resebok så min gamla är över 10 år nu och täcker hela England.

Sist men inte minst så lottade Frida ut Maleficiumtrilogin av Saskia Walker och jag hade turen att få de. Har läst både ris och ros ska bli intressant att se vad jag själv tycker.

25 juni 2013

Top Ten Tuesday v 26

Den här veckan vill The Broke and the Bookish att vi listar de tio bästa böckerna vi läst i år. Tar väl helt enkelt efter min Goodreadsrankning :)
(utan inbördes ordning här)

1. Feberflickan av Elisabeth Östnäs

2. En tesked jord och hav av Dina Nayeri

3. Utvandrarna av Vilhelm Moberg

4. Wuthering Heights av Emily Brontë

5. Bring Up The Bodies av Hilary Mantel

6. Beautiful Creatures (The Caster Chronicles #1) av Kami Garcia och Margaret Stohl

7. Soulless (The Parasol Protectorate #1) av Gail Carriger

8. Kvinnan i rummet (Avd Q #1) av Jussi Adler-Olsen

9. A Study in Scarlet av Sir Arthur Conan Doyle

10. Yarden av Kristian Lundberg

23 juni 2013

Nya böcker

Fick hem lite nya böcker den här veckan.

Virka mina bästa amiguramis av Mia Bengtsson
Det broderade hjärtat av Carole Martinez
Journal 64 av Jussi Adler-Olsen

21 juni 2013

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson

Innan jag började lyssna på den här hade jag självklart hört mycket om hur bra den är,  att jag bara måste läsa den och så vidare. Var därför inte så sugen till att börja med.  Sedan fick jag den som ljudbok och eftersom jag inte har så många och de är mitt promenad sällskap/promenad motivation så tryckte jag på play nu i alla fall. 
Och jag ångrar det verkligen inte.  Jag är helt förälskad i Allan och alla hans äventyr.

Boken börjar som titeln antyder med att hundraåringen Allan smiter ut genom fönstret för att slippa fira sin 100-årsdag.  Sedan staplas de otroliga händelserna på varandra och vi får omväxlande följa vad som händer i nutid och allt Allan varit med om under sina 100 år på denna jord. Han har inte direkt legat på sofflocket om man säger så. 

Jag älskar berättarsättet att väva in historiska händelser på ett trovärdigt sätt vilket ger berättelsen ett extra djup.  Jag tycker också om Allans praktiska sinnelag och hur han inte låter sig stoppas av någonting.  Humorn passar mig också som hand i handske och jag har flera gånger skrattat högt även när jag försökt hålla det inne (lite konstigt kanske att gå och skratta för sig själv på promenad). När jag lyssnar går tankarna lite till Roddy Doyles serie om Henry Smart. Samma berättarteknik även om den är mer linjär i upplägget än vad denna är.

En extra guldstjärna måste gå till Björn Granaths fantastiska inläsning av boken. Kan inte tänka mig på vilket sätt den hade kunnat vara bättre. 

Ser fram emot nästa bok av Jonas Jonasson. 

Betyg 5/5

Böcker jag läst tidigare av samma författare: det här är den första boken jag läst av Jonas Jonasson.

Soulless av Gail Carriger

Innan jag började läsa den här boken hade jag bara en mycket vag uppfattning om vad den handlade om. Min kompis lovordade serien och hävdade bestämt att jag skulle älska den. Vilken tur att hon känner mig så väl!

Boken handlar utspelar sig i ett fiktivt London under drottning Victorias styre där vampyrer, varulvar och andra övernaturliga väsen lever öppet i samhället.  Där bor även huvudpersonen Alexia som "hamnat på hyllan" och är dömd till att förbli ogift. Hon kommer inte så jättebra överens med sin familj, mycket på grund av att hon inte vet när hon borde hålla tyst och hennes talang att hamna i situationer som inte passar en ung dam. 

Det här är den första bok i det här slaget jag läst, Twilight och Beautiful Creatures är ju inte riktigt likt detta, men det kommer definitivt inte bli min sista.

Jag gillar Alexia och hennes kämpaglöd och rättframma sätt. Även om hon inte ska ha någon själ så är hon ändå otroligt mänsklig i hur hon är och hur hon reagerar på saker och ting. Andra favoriter i den här boken är hennes väninna Ivy (med de hemska hattarna),  Lord Akeldama (hennes vampyrvän) och så klart hennes verbala sparringpartner Lord Woosley (varulven Maccon). Kan inte skriva så mycket mer utan att avslöja för mycket, läs den själv istället tycker jag :)

Ser fram emot att fortsätta läsa serien.

Betyg 4/5

Böcker jag läst tidigare av samma författare : jag har inte läst något av Gail Carriger tidigare.
Det här är första delen i serien The Parasol Protectorate.

20 juni 2013

The White Queen av Philippa Gregory


Historien utspelar sig i ett historiskt England, vilket för mig alltid är ett plus. För en gångs skull är det inte Tudor-eran som skildras (även om det finns en Tudor med på ett litet hörn) utan det så kallade "war of the roses" som är innan. Handlingen är en blandning av historiska fakta, dramatisering och ren fantasi.

Elizabeth är änka med två barn som förlorat allt sedan hennes man dog kämpandes för Lancastersidan i kriget. Nu är det en York-kung på tronen och Elizabeth inser att det vore bra att byta sida. Det gör hon till den grad att hon gifter sig med densamme, Edward IV. Trots Edwards bästa intentioner att skapa fred i England så fortsätter krigandet, är det inte Lancastertrogna så är det hans forna vänner, eller till och med bröder, som är ute efter tronen. Samtidigt så kämpar Elizabeth att stötta sin man, stärka hans position genom att gifta in så mycket av sin egen släkt som möjligt i mäktiga familjer och föda en icke föraktfull skara barn för att säkra tronföljden.Dessutom tar hon och hennes mor till magi i den mån de kan för att påverka händelserna. Magi som mer är skrock och fantasi vilket gör att det ändå känns "trovärdigt".

Jag gillar det historiska och jag tycker om den här typen av böcker generellt. Dock så är Gregory en aning torr i sin berättarstil, för mig hade hon gärna kunnat göra det lite mer levande ändå. Ett bra exempel på det är till exempel Hilary Mantels böcker Wolf Hall och Bring Up The Bodies. Trodde nog att det skulle vara mer sådant med tanke på att det finns mindre faktiska källor att gå på ju längre tillbaka i historien man går. Trots detta är jag nyfiken på att läsa nästa bok i serien, The Red Queen. Dessutom har jag The Other Boleyn Girl stående i bokhyllan så mer Philippa Gregory blir det.

Betyg 3/5

Läst tidigare av samma författare: Jag har inte läst något av Philippa Gregory tidigare. 

Det här är del ett i serien The Cousins' War.

Tips! The White Queen har filmatiserats och går just nu som tv-serie i England med Max Irons som Edward IV och Rebecca Ferguson som Elizabeth. Har inte kunnat se om/när den kommer till Sverige tyvärr.

18 juni 2013

Top Ten Tuesday v 25

Dags för en ny Top Ten Tuesday från The Broke and the Bookish. Den här veckan är temat vilka böcker man kommer att läsa i sommar.

Tar väl min lista från sommartagen och ökar på lite. Någon har jag redan hunnit läsa också.

1. Läsa klart The Parasol Protectorate-serien av Gail Carriger. Nästan klar med del ett och älskar det så här långt. 

2. Den bästa dagen är en dag av törst av Jessica Kolterjan. Nästa bok i min IRL bokcirkel.

3. Släkte av Håkan Östlundh. Ska läsas i deckarcirkeln under sommaren.

4. Mördaren ljuger inte ensam av Maria Lang. Ska också läsas av deckarcirkeln.

5. The Fault In Our Stars av John Green.

6. Fasanjägarna av Jussi Adler-Olsen. Fler om jag hinner. Har även bok 3 och 4 i serien hemma.

7. Les Misérables av Victor Hugo. Liten tveksamhet på om den kommer hinnas startas och slutföras innan sommaren är slut eftersom den är så tjock. Annars är jag grymt sugen på den.

8. Invandrarna av Vilhelm Moberg. Skulle gärna vilja läsa fortsättningen och se vad som händer när de kommit fram. Läste Utvandrarna under våren.

9. Maleficiumtrilogin (Havsdrottningen, Nattfjärilen och Häxmästaren) av Saskia Walker. Vann den i utlottningen hos Frida och hoppas jag ska tycka om den mer än vad hon gjorde. 

10. Kackerlackorna av Jo Nesbø. Köpte ju nästan hela serien billigt på torget när jag var i Skåne. Hoppas hinna med åtminstone en.

(Det ser väldigt ambitiöst ut när jag kollar så här, men det kanske blir bra balkongläsväder så att man hinner med en del :))

Tematrio - Island

 Denna veckas tematrio hjälper till att fira Islands nationaldag den 17 juni. Lyran uppmanar oss att; Berätta därför om tre bra isländska romaner eller andra texter eller om tre du skulle ha lust att läsa. Eller blanda som ni vill! 

Har varit lite dåligt med isländsk litteratur på senare år ska erkännas men när jag var liten fick jag i mig desto mer. Min käre far läste nämligen en hel del isländskt för mig som godnattsagor men även annars också ibland. Lite udda val kanske kan tyckas med alla mord hit och dit men jag tror inte jag tagit någon större skada av det ;)

1. Isländska sagor - en bokserie pappa läste en del ur (om inte allt). Mest handlar det om vikingatåg och släktfejder. Saga här är alltså mer i mening "muntlig berättelse". Mest kommer jag nog ihåg att det fanns en som hette Egil Skallagrimssons saga. 

2. Njáls saga - är väl kanske en av de mest kända. Även här släktfejder med mord hit och dit, folk som blir innebrända och mycket tingsgående tycker jag mig komma ihåg.

3. Eddan eller "Snorres Edda" (det finns ju fler) -  skriven/sammanställd av Snorre Sturlasson. Ganska mycket mytologi i denna, men även släktfejder och mord (det ena temat utesluter ju inte det andra :))


16 juni 2013

Hej Kulturkonsument!

Lite kul med en enkät så här på söndagen. Såg denna hos Fiktiviteter som tagit den härifrån.

Första skivan jag köpte: Om det är CD är det IT! av Tommy Nilsson. (fråga mig inte varför). Kan nog kanske ha köpt någon LP innan men inget jag kommer ihåg sådär speciellt.
Senast spelad låt: Elenore med The Turtles just nu. (Har min oldies spellista på Spotify på såhär på söndagsmorgonen.)
Första sajten jag kollar när jag vaknar: Instagram/Facebook/Twitter/Mail beror på humör
Spel jag spelar mest: Just nu Wordfeud
VOD-tjänst: Brukar inte använda detta speciellt mycket.
SVT Play-tips: Ice Cream Girls (tror alla tre avsnitt finns i några dagar till i alla fall)
Favoritradioprogram: Lyssnar pinsamt lite på radio nuförtiden, Mannheimer &Tengby är kanske det som mest lyssnas på.
Söndagskulturkonsumtion: Böcker, tv-serier, musik.
Dyraste kulturvana: Böcker i mängder...
Film jag sett flest gånger: Svår fråga, kanske Clueless (även om det är många år sedan sist nu)
Bok jag läst flest gånger: Är dålig på att läsa om böcker. Pride and Prejudice kanske.
Favorittidskrift: Just nu Skriva.
Konstart som är svårast att relatera till: Oj, performancekonst är oftast lite för... "konstig" för mig. Inget utan undantag dock.
Konstverk jag skulle vilja äga: Såg en underbar landskapsmålning i Edinburgh förra sommaren som jag gärna skulle ha på min vägg. Titel och konstnär har dock flugit sin kos för tillfället.
Verk som fått mig att gråta: Oj, många. Senast Ice Cream Girls avslutande avsnitt.
Favoritsajt: Alla bokbloggar jag läser.

15 juni 2013

100 klassiker - vilka har du läst?

Härom veckan tog Sanna upp denna lilla "enkät" på sin blogg som verkar komma från Lyran från början. Lite kul att se vilka man läst så här, och också vilka som räknas som klassiker (är ju lite olika från lista till lista i olika sammanhang). 

Instruktion: 
Fetstila tiel + författare om du läst boken
Om du inte läst just den boken men annat av författaren - fetstila författaren
Kursivera de titlar du vill läsa
Stryk över de du inte vill läsa, eller markera dem med rött
* efter boken betyder att du aldrig hört talas om boken/författaren
+ efter boken betyder att du äger den
x efter boken betyder att du påbörjat men inte läst ut den

1. Chinua Achebe: Allt går sönder *
2. Carl Jonas Love Almqvist: Drottningens juvelsmycke
3. Isabel Allende: Andarnas hus
4. Martin Andersen Nexö: Ditte människobarn *
5. Stina Aronson: Hitom himlen *
6. Jane Austen: Stolthet och fördom +
7. Honoré de Balzac: Pappa Goriot
8. Charles Baudelaire: Ondskans blommor
9. Samuel Beckett: I väntan på Godot
10. Harriet Beecher Stowe: Onkel Toms stuga
11. Victoria Benedictsson: Fru Marianne *
12. Frans G. Bengtsson: Röde Orm
13. Hjalmar Bergman: Markurells i Wadköping 
14. Giovanni Boccaccio: Decamerone
15. Karin Boye: Kallocain +
16. Bertholt Brecht: Mor Courage och hennes barn 
17. Fredrika Bremer: Hertha
18. Anne Brontë: Agnes Grey +
19. Charlotte Brontë: Jane Eyre +
20. Emily Brontë: Svindlande höjder +
21. Mikhail Bulgakov: Mästaren och Margarita
22. Italo Calvino: Om en vinternatt en resande *
23. Albert Camus: Främlingen 
24. Cao Xueqin: Drömmar om röda gemak *
25. Cervantes: Don Quijote
26. Joseph Conrad: Mörkrets hjärta x
27. Dante Alighieri: Den gudomliga komedin 
28. Daniel Defoe: Robinson Crusoe +
29. Charles Dickens: Oliver Twist +
30. Fjodor Dostojevskij: Brott och straff +
31. Alexandre Dumas d ä: De tre musketörerna +
32. Marguerite Duras: Älskaren *
33. T S Eliot: Det öde landet 
34. Euripides: Medea
35. William Faulkner: Absalom, Absalom 
36. F Scott Fitzgerald: Den store Gatsby (håller på just nu)
37. Gustave Flaubert: Madame Bovary 
38. Flygare-Carlén, Emilie: Rosen på Tistelön *
39. Per Anders Fogelström: Stockholms-serien 
40. Gabriel García Márquez: Hundra år av ensamhet 
41. André Gide: Den omoraliske *
42. Johann Wolfgang von Goethe: Den unge Werthers lidanden 
43. Maksim Gorkij: Min barndom *
44. Graham Greene: Brighton Rock
45. Knut Hamsun: Markens gröda *
46. Jaroslav Hasek: Den tappre soldaten Svejk
47. Joseph Heller: Moment 22 
48. Ernest Hemingway: Den gamle och havet
49. Hermann Hesse: Stäppvargen
50. Homeros: Odysséen
51. Henrik Ibsen: Et dukkehjem
52. Eyvind Johnson: Strändernas svall 
53. James Joyce: Ulysses +
54. Franz Kafka: Processen 
55. Yasar Kemal: Låt tistlarna brinna! *
56. Kleve, Stella (Malling, Mathilda): Bertha Funke *
57. Pär Lagerkvist: Barabbas
58. Selma Lagerlöf: Kejsarn av Portugallien +
59. Lidman, Sara: Lifsens rot *
60. Väinö Linna: Okänd soldat 
61. Ivar Lo-Johansson: Kungsgatan
62. Thomas Mann: Huset Buddenbrook 
63. Harry Martinson: Nässlorna blomma
64. Moa Martinson: Kvinnor och äppelträd 
65. Vilhelm Moberg: Utvandrar-serien (del 1 än så länge)
66. Molière: Tartuffe
67. Elsa Morante: Historien *
68. Morrison, Toni: Älskade 
69. Vladimir Nabokov: Lolita 
70. George Orwell: 1984 +
71. Boris Pasternak: Doktor Zjivago
72. Francesco Petrarca: Kärleksdikter
73. Marcel Proust: På spaning efter den tid som flytt (Combray)
74. Erich Maria Remarque: På Västfronten intet nytt 
75. J. D. Salinger: Räddaren i nöden +
76. Cora Sandel: Alberte-serien *
77. Sapfo: Dikter och fragment (urval)
78. William Shakespeare: Macbeth +
79. Mary Shelley: Frankenstein 
80. Sofokles: Konung Oidipus
81. Solzjenitsyn: En dag i Ivan Denisovitjs liv *
82. John Steinbeck: Vredens druvor 
83. Stendhal: Rött och svart *
84. Bram Stoker: Dracula
85. Robert Louis Stevenson: Dr Jekyll och Mr Hyde
86. August Strindberg: Röda rummet
87. Snorre Sturlasson: Egil Skallagrimssons saga
88. Jonathan Swift: Gullivers resor
89. Hjalmar Söderberg: Den allvarsamma leken 
90. Anton Tjechov: Damen med hunden 
91. Lev Tolstoj: Anna Karenina +
92. Mark Twain: Huckleberry Finn
93. Sigrid Undset: Kristin Lavransdotter
94. Jules Verne: Jorden runt på 80 dagar
95. Voltaire: Candide 
96. Oscar Wilde: Dorian Grays porträtt +
97. Woolf, Virginia: Mot fyren 
98. Wägner, Elin: Pennskaftet *
99. William Butler Yeats: Tornet
100. Émile Zola: Thérèse Raquin

Lästa böcker: 25
Lästa författare: 29

Inte många visade det sig. Och så många som jag inte ens hört talas om. Bra boktips.
Vilka har du läst?

I de lugnaste vatten av Viveca Sten

Det här är den första deckaren i serien om polisen Thomas Andreasson och hans barndomsvän Nora Linde. En kropp har flutit i land på Sandhamn mitt under turistsäsongen. Thomas får åka ut dit och undersöka om det är mord eller en olycka. Att det blir just han är en kombination av semestertider och lokalkännedom då han tillbringat stora delar av livet ute i skärgården. Då man från polisens sida är beredd att se det hela som en olycka dyker en till död kropp upp som har kopplingar till det första liket. Men vad har de egentligen för koppling till Sandhamn?

Jag tyckte verkligen om den här boken. Jag gillar hur Sten målar upp sina karaktärer som riktiga människor med riktiga problem (utan att falla i klyschan om alkoholiserad enstöring till kriminalare). Även miljöbeskrivningarna är riktigt bra gjorda, det känns att hon är familjär med den miljö som vi rör oss i. Jag kan riktigt känna doften av tång i luften och känna sanden mellan tårna när vi tar oss runt mellan hus och öar.

Även om jag på ett sätt hade mina misstankar om vem som kunde vara inblandad i mordet tidigt så känns det absolut inte förutsägbart och Sten knyter på ett elegant sätt ihop alla trådar åt olika håll som slängts ut innan sista ordet läses. Samtidigt så lämnas tillräckligt med huvudkaraktärerna själva öppet att jag absolut vill läsa nästa del i serien för att se vad som händer dem i framtiden.

Betyg 4/5

Böcker jag läst tidigare av samma författare: Jag har inte läst något tidigare av Viveca Sten.

Det här är del ett i deckarserien från Sandhamn.

Den här boken har lästs i deckarcirkeln.

The Sense of an Ending av Julian Barnes

Den här lilla tunna boken tog längre tid att läsa än jag trodde när jag började. Kanske för att språket manar till lugn och eftertanke.

Boken handlar om Tony som vi först träffar som tonåring när livet förändras genom att den lilla klick av vänner han har plötsligt utökas från tre till fyra. De svär att förbli vänner för evigt.

Sedan hoppar boken till när Tony är i medelåldern och ser tillbaka på sitt liv. Både på ungdomstiden och åren som gått där efter. Han börjar fundera över hur saker och ting hänger ihop och varför saker blev som de blev.

Det händer samtidigt inte speciellt mycket och massor i denna bok och det är svårt att skriva mer om den utan att förstöra handlingen för den som inte läst den än. Den manar till eftertanke när det gäller ens eget liv, och belyser hur saker och ting kan ändra betydelse när man får ytterligare en pusselbit i vad som egentligen hänt och vad som ligger bakom händelsen. Jag tyckte om den, men jag älskade den inte.

Betyg 3/5

Böcker jag läst tidigare av samma författare: Det här är den första boken jag läst av Julian Barnes

12 juni 2013

Tag - Sommarläsning

Blev taggad av Sannas bokhylla att göra denna utmaning. Hade funderat på att göra den ändå men tack för tagen :)

1. Vilka fem böcker bara MÅSTE hinnas läsas i sommar?
The White Queen av Philippa Gregory (innan tv-serien drar igång)
Soulless av Gail Carriger (och kanske resten av serien också)
Les Misérables av Victor Hugo (varit sugen sedan filmen i vintras)
Fasanjägarna av Jussi Adler-Olsen (vill fortsätta lära känna Carl och Assad)
The Fault In Our Stars av John Green (eftersom jag är nästan sist med att läsa den)

2. Vilken bok är du egentligen inte så sugen på men känner att det är dags att ta tag i?
Har egentligen ingen sådan på lut. Men kanske Blonde av Joyce Carol Oates för att min far ska sluta tjata om att jag bara måste läsa den (men den är ju så tjock!).

3. Var är bästa stället att läsa i sommar?
Min härliga balkong.

4. Handen på hjärtat, var tror du att du faktiskt kommer att läsa någonstans?
Min balkong, eller min soffa om det regnar/är för kallt.

5. Vilken bok tror du kommer bli sommarens bästa?
Hoppas mycket på Les Misérables, men kanske The White Queen. Ja eller egentligen vilken som helst av de böcker som "måste läsas" i sommar.

6. Vilken bok borde ALLA läsa i sommar?
Oj, eftersom jag fullkomligt älskar min nuvarande ljudbok, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson, så får jag nog säga den.

7. Strand eller hängmatta?
Ingetdera om jag ska vara ärlig. Har aldrig varit förtjust i att ligga på en strand när man kan bada bara några meter bort. Har aldrig testat hängmatta så det blir nej där med. Balkong är mer min stil när det gäller sommarläsning.

8. Deckare eller roman?
Lite som att säga vilket barn man älskar mest, men kanske liiite mer deckare ändå.

9. Favoritgenre?
Allra bäst är att blanda friskt.

10. Tagga tre andra!

11 juni 2013

Solviken av Annika Estassy

Boken handlar om Marie som ärver ett hus av sin faster ute i Roslagens skärgård. I samband med flytten så täffar hon mäklaren Ylva som bollar arbete med att försöka kontrollera sin exman genom deras gemensamma dotter. En kväll när Marie är ute träffar hon på Ylvas ex och hans kompis...

Som ni förstår hade detta lätt kunnat bli en slags förväxlingskomedi men det är en varm och fin berättelse om vänskap och kärlek som målas upp. Det är lite svårt att sätta genre på boken då chiclit kanske känns lite ytligt för den, men roman är å andra sidan kanske lite tungt.

Boken har många intressanta karaktärer, alltifrån Marie själv, hennes bästa kompis, de nya grannarna i skärgården, Ylva och hennes ex Niklas mfl. Det är härligt att läsa om hur välkommen Marie blir av de flesta på ön och hur hon genom att renovera huset även på sätt och vis renoverar sig själv efter olyckliga förhållanden. Ylva vet jag inte riktigt vad jag ska tycka om, hon behöver ju uppenbarligen professionell hjälp då det inte är normalt att bete sig som hon gör gentemot de som finns i hennes närhet. Trots de skador hon tillfogar andra kan jag inte låta bli att tycka lite synd om henne också, hon verkar i grunden vara väldigt olycklig och osäker.

Hade läst denna bok i ett sträck om jag inte påbörjat den så pass sent första dagen. Stark debut som lovar gott inför framtida författarskap.

Betyg 4/5
Böcker jag läst tidigare av samma författare : det här är Annika Estassys debutroman. 

Tävlingstips nr2

Bok-tokig har en tävling just nu där man kan vinna Änglarnas kamp. Gå in här om du är intresserad av att vara med att tävla.

Tävlingstips!

Anna på Sagan om sagorna har en finfin tävling där man kan vinna bokpaket så här till sommarläsningen. Tävlingen pågår till och med imorgon kl 10 så kolla in om du inte redan gjort det.

Tematrio - Hembygdsläsning

Denna vecka uppmanar Lyran oss att hylla vår hembygd genom att tipsa om tre författare eller bra texter från densamma. Själv är jag ju öschöte guschelov så det får bli från trakterna här ikring. 

1. Mons Kallentoft, från Ljungsbro (eller Pickhult som det även kallas lokalt) utanför Linköping- denne deckarförfattare är en relativt ny bekantskap för mig, men någon som jag definitivt kommer att fortsätta läsa.

2. Tage Danielsson, från Linköping - samhällsengagerad och humoristisk. Måste erkänna att jag varit dålig på att läsa hans böcker, även om Paket står i bokhyllan. Har mest sett/hört revyerna och sketcher.

3. Moa Martinsson, född i Vårdsnäs utanför Linköping men är starkt förknippad med Norrköping - arbetarförfattare. Har tyvärr inte själv läst något av henne ännu, hoppas på att göra det om inte alltför länge.

Top Ten Tuesday v 24

Den här veckans tema på The Broke and the Bookish är "top ten beach reads" dvs böcker att läsa på stranden.Tänkte dela upp det här i böcker jag har läst och böcker jag vill läsa. (Stranden i mitt fall kanske är balkong då :))

De jag har läst:
1. A Game of Thrones av George R R Martin rekommenderas om man ännu inte läst serien. Och har du sett filmatiseringen rekommenderar jag ändå böckerna, för en gångs skull är båda lika bra. 

2. On Chesil Beach av Ian McEwan. 60-talet, strand, nygifta och allt vad det innebär med bröllopsnatt och smekmånad. I klass med Atonement.

3. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. Håller på att lyssna på denna som audiobok just nu. Halvvägs igenom tycker jag den är helt lysande. Går knappt att beskriva, måste upplevas själv.

4. Beautiful Creatures av Kami Garcia och Margaret Stohl. Bättre än Twilight i min mening. Övernaturlig YA berättad från en killes synvinkel.

5. Var blev du av Bernadette av Maria Semple. Lättsam berättelse om en flicka som letar efter sin mamma, vi får följa vad som händer innan och under sökandet.

De jag vill läsa och tror skulle passa på strand:
6. The Other Boleyn Girl av Philippa Gregory

7. Raven Black av Ann Cleeves

8. Death is now my neighbour av Colin Dexter

9. Soulless av Gail Carriger

10. Everything is Illuminating av Jonathan Safran Foer

Anna Karenina av Leo Tolstoj

Varför heter den här boken Anna Karenina?  Boken hade varit så otroligt mycket bättre utan henne. Jag blir bara frustrerad av hennes beteende och resonemang i de flesta sammanhang och jag kan verkligen inte uppbringa någon slags empati för henne.  Frågan är; är hon egentligen psykiskt instabil och sjuk och det är därför hon beter sig som hon gör?  För det finns inte någon förklaring till hur hon är i tidsandan eller kulturen om man jämför med de andra karaktärerna i boken. 

Boken är indelad i två volymer med fyra delar i varje (och sen en massa underkapitel). Volym ett var förvånansvärt bra och boken kändes som en klar fyra om inte mer.  Alla ryska namn och referenser hit och dit störde inte ett dugg. Sedan började volym två och genast blev det tradigt. Jag fick riktigt kämpa för att motivera mig att läsa. Det kom en massa långa utläggningar som håller på sida upp och sida ned utan att ha någon poäng,  vare sig för karaktär eller handling. Bara i sista kapitlet blir det bra igen, men då hade boken varit nere på en svag tvåa för mig så den fick kämpa i uppförsbacke för att landa på slutbetyget den fick.

Betyg 3/5

Böcker jag läst tidigare av samma författare : det här är den första boken av Tolstoj som jag läst.

Vi läste denna i min IRL bokcirkel och som avslutning var vi även och såg den senaste filmatiseringen på bio i går.  Och oj vad mycket bättre än boken den var! Min favorit Matthew MacFadyen var brilliant (som vanligt) som Oblonsky. Kiera Knightley var bra som Anna Karenina. Aaron Taylor-Johnson, en ny bekantskap för mig, var klockren som Vronsky. Jag gillade stilen på filmen där man använt sig av teaterkulisser som formspråk och de bitvis snabba klippen mellan olika scener. Min rekommendation är läs inte boken, se filmen istället.

Betyg på filmen 4/5 (handlingen hade kunnat slimmas ned ytterligare lite)

9 juni 2013

Köpenhamnsfynd

Har varit i snabbvisit i Köpenhamn. Huvudanledningen vad att hälsa på farfars syster, även om hon är pigg så är hon 93år så det gäller att passa på.



Men man kan ju inte resa till Köpenhamn utan att slinka in på favoritbutiken Faraos Cigarer. Köpte Treasury of the Lost Litter Box av Darby Conley. Älskar Get Fuzzy så blev jätteglad när jag hittade en som jag inte hade.
Gick även förbi en helt underbar butik, Taschen, som jag inte hade koll på tidigare. Inte så stor, men hade kunnat gå där hur länge som helst. Jättemycket snygga böcker, och STORA böcker. Blev bara en liten ynka som jag inte kunde stå emot, (skulle ju tyvärr åka tåg hem) Alchemy & Mysticism av Alexander Roob. Låter ju oerhört intressant,
En plan innan jag åkte var också att jag tänkte försöka ge mig på att läsa en bok på danska. Vi får väl se hur det går men hittade i alla fall Personskade av Elsebeth Egholm på Antikvariat. Tyvärr (eller turligt) så hade de mest på danska så det blev bara en bok. Känner inte till författaren tidigare men det är i alla fall en deckare av något slag, och baksidan var fullt förståelig.

4 juni 2013

Top Ten Tuesday v 23

Den här veckans Top Ten Tuesday från The Broke and the Bookish handlar om resande. "Books that feature travel in some way."

1. Anna Karenina av Leo Tolstoj. Här reses det en massa hela tiden, mellan Moskva och St Petersburg, ut på landet och ut i europa.

2. Lord of the Rings av J R R Tolkien. Hela trilogin är en enda resa med ett klart slutmål.

3. A Song of Ice and Fire av George R R Martin. Här reses det en hel del mellan de olika kungadömena och bortom "The Wall" uppe i norr. 

4. Var blev du av Bernadette av Maria Semple. Här reses det enda till Antarktis.

5. A Place of Hiding av Elizabeth George. Här får Lynley och Havers tack vare St James och Deborah lösa mord på Guernsey, en av kanalöarna mellan England och Frankrike.

6. Sea of Poppies av Amitav Ghosh. Stora delar av boken utspelar sig på havet lika mycket bort från som på väg till något.

7. Sovereign av C.J. Sansom. Här befinner sig hela det engelska hovet på resa för att visa upp sig för sina undersåtar med Henry VIII i spetsen. Matthew Shardlake och Barak skickas i förväg till York för att bana väg och se till att inget oförutsett händer.

8. Fladdermusmannen av Jo Nesbø. Här reser Harry Hole ända till Australien för att reda ut mordet på en ung norska.

9. Turkana rapporten av Christian Unge. Här reser kirurgen martin Roeykens till Kenya för att jobba för Läkare Utan Gränser.

10. Brooklyn av Colm Tóibín. Här går resan från Irland till USA och tillbaka igen.

3 juni 2013

Tematrio - svenska favoriter

Dags för tematrio igen. Som ni kanske märkte så hoppade jag över medverkan förra veckan, jag är inte bra på att läsa noveller. Ska försöka rätta till det snart men hade inget direkt att komma med där.

Denna vecka vill Lyran hjälpa oss att uppmärksamma Sveriges nationaldag på torsdag genom att lista våra svenska favoriter. Jag har varit dålig på att läsa svenskt under många år och försöker nu att rektifiera det genom att förkovra mig både i nytt och gammalt. 

1. Astrid Lindgren - kan inte ha en svenska favoriter utan henne. Hennes böcker var en stor del av min uppväxt både genom att jag fick dem lästa för mig och att de hör till de böcker jag tydligast kommer ihåg att jag själv läste. Ronja Rövardotter och Bröderna Lejonhjärta var nog favoriterna även om Pippi, Lotta och Emil också självklart lästes.

2. Vilhelm Moberg - nyupptäckt klassikerfavorit hos mig. Har ännu bara läst första delen i Utvandrarsviten men kommer dyka ned i de andra så snart jag bara kan.

3. Thomas Erikson - hans böcker om beteendevetaren Alex King har snabbt kvalat in på min måste läsa lista och då det ännu bara finns två hoppas jag på många fler delar framöver.

2 juni 2013

Vinst!

När jag vaknade idag hade jag fått ett trevlig mail från Jenniesboklista där det stod att jag vunnit Om du får det här brevet av Sarah Blake.

Tack så mycket Jennie! Ser fram emot att läsa den framöver.

1 juni 2013

Vattenänglar av Mons Kallentoft

Det här är min första bekantskap med Mons Kallentoft och hans böcker om poliserna i Linköping.  Då jag är född och uppvuxen där kan jag inte låta bli att le åt beskrivningarna,  även när det egentligen är hemska saker som målas upp.

I denna sjätte bok (?) om Malin Fors kastas vi direkt in i en blodig mordscen i Hjulsbro,  ett stenkast från där jag växte upp. Ganska snart framkommer att det mördade parets adopterade dotter är försvunnen och utredningen drar iväg på flera olika spår med en gång där alltifrån mutor till illegala adoptioner kommer upp. Dessutom har Malin sina privata problem som pockar på uppmärksamhet.

Älskar deckare som genre och denna faller klart på sidan godkänd och jag vill lära känna karaktärerna mer.  Varför är Malin alkoholist till exempel? (Lite klyschigt med alkoholiserad kriminalare kan jag kanske tycka, men men.) Det är bra tempo i berättelsen och jag gillar hur lager efter lager skalas fram och visar på komplexiteten i fallet. Tycker även om de små inslag av humor som finns,  som när den nyanlända polisen blir stucken i baken av en kniv (fick mig osökt att tänka på ett avsnitt av 21 Jump Street där Peter De Louises karaktär blir skjuten i baken och får ha en sån där uppblåsbar ringkudde när han ska sitta). Jag undrar lite om jag själv vid läsning skulle betona Malins beundran av Elin (den nyanlända polisen i teamet) på samma sätt,  här får jag känslan av att hon blir småförälskad i henne.
Jag älskar Torsten Wahlunds inläsning av boken och han är inte någon liten del i anledningen att jag nästan klickat hem en samlingsbox med de fem första böckerna  i serien inlästa av honom också.  Det enda som stör lite för en Linköpingsfödd person är uttalet av vissa geografiska platser som Sturefors,  Brokind,  Sjögestad. Kanske kunde någon lokal person ha uttalscoachat innan inläsningen? 

Har Höstoffer i bokhyllan hemma som utspelar sig innan denna bok. Läser nog den innan jag helt bestämmer mig på viket sätt jag ska läsa resterande böcker. För läsa dem kommer jag definitivt att göra.

Betyg 4/5

Böcker jag läst tidigare av samma författare: det här är den första boken jag läst av Mons Kallentoft