20 juni 2013

The White Queen av Philippa Gregory


Historien utspelar sig i ett historiskt England, vilket för mig alltid är ett plus. För en gångs skull är det inte Tudor-eran som skildras (även om det finns en Tudor med på ett litet hörn) utan det så kallade "war of the roses" som är innan. Handlingen är en blandning av historiska fakta, dramatisering och ren fantasi.

Elizabeth är änka med två barn som förlorat allt sedan hennes man dog kämpandes för Lancastersidan i kriget. Nu är det en York-kung på tronen och Elizabeth inser att det vore bra att byta sida. Det gör hon till den grad att hon gifter sig med densamme, Edward IV. Trots Edwards bästa intentioner att skapa fred i England så fortsätter krigandet, är det inte Lancastertrogna så är det hans forna vänner, eller till och med bröder, som är ute efter tronen. Samtidigt så kämpar Elizabeth att stötta sin man, stärka hans position genom att gifta in så mycket av sin egen släkt som möjligt i mäktiga familjer och föda en icke föraktfull skara barn för att säkra tronföljden.Dessutom tar hon och hennes mor till magi i den mån de kan för att påverka händelserna. Magi som mer är skrock och fantasi vilket gör att det ändå känns "trovärdigt".

Jag gillar det historiska och jag tycker om den här typen av böcker generellt. Dock så är Gregory en aning torr i sin berättarstil, för mig hade hon gärna kunnat göra det lite mer levande ändå. Ett bra exempel på det är till exempel Hilary Mantels böcker Wolf Hall och Bring Up The Bodies. Trodde nog att det skulle vara mer sådant med tanke på att det finns mindre faktiska källor att gå på ju längre tillbaka i historien man går. Trots detta är jag nyfiken på att läsa nästa bok i serien, The Red Queen. Dessutom har jag The Other Boleyn Girl stående i bokhyllan så mer Philippa Gregory blir det.

Betyg 3/5

Läst tidigare av samma författare: Jag har inte läst något av Philippa Gregory tidigare. 

Det här är del ett i serien The Cousins' War.

Tips! The White Queen har filmatiserats och går just nu som tv-serie i England med Max Irons som Edward IV och Rebecca Ferguson som Elizabeth. Har inte kunnat se om/när den kommer till Sverige tyvärr.

2 kommentarer:

  1. Jag gillade "Den andra systern Boleyn" så jag hoppas jag kommer gilla den här med :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den ligger i min "att läsa" hög. Tvserien baserad på denna är jättebra.

      Radera